Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Hajónapló: Discovery 1x13: What's Past is Prologue

2018. január 31. - StarTrekker

lorca-sword-02.jpg

Ilyen dolgok a szezonzárókban történnek... Sokkolt blogger próbál értelmes mondatokat írni a heti összefoglalóban. Lapozás után spoilerekkel.

Csillagidő: 1834,2. Saru naplóbejegyzése szerint. Utoljára az 1x08-ban hangzott el, de mindkettő kisebb, mint az 1x07-ben szereplő... tehát a Discovery "igazodik" a TOS-os csillagidőkhöz, azaz random bemondanak valami számot. :)

Történet:

stamets-landry.jpg

Lorca kiszabadítja az embereit (köztük Landryt!), akiket az ő eltűnése óta kínoznak, és nekikezd az új puccskísérletnek. A Mirror Stamets segítségével meg tud ölni egy csomó Giorgiouhoz hű embert, a Császár elmenekül. Közben a Discovery-n kiderítik, hogy a palotahajó hajtóműve közvetlenül a micéliumhálózatból nyeri az energiát. Ez hosszú távon nem tartható: a micéliumhálózat, és ezzel az élet pusztulását okozhatja az egész multiverzumban. A szökésben levő Burnhamnek sikerül kapcsolatba lépni a hajóval, és megegyeznek a tervben: Burnham leengedi a hajó pajzsait, a Discovery pedig fotontorpedókkal elpusztítja az energiaforrást. A keletkező lökéshullámot "meglovagolva" Stamets a spórahajtóművel talán haza tudja juttatni a hajót.

georgiou-burnham-discussion.jpg

Giorgiou beleegyezik, hogy segítsen Burnhamnek, és együtt szállnak szembe Lorca embereivel. Burnham legyőzi Lorcát, és megkímélné az életét, de a Császár megöli. Giorgiou elengedné Burnhamet és feláldozná magát, de az eltranszportálás előtti utolsó pillanatban Burnham magához rántja, és együtt sugároznak át a Discovery-re. A terv sikerrel jár, a Discovery hazajut a saját univerzumába. Ott azonban úgy tűnik, kilenc hónap telt el, és a klingonok közben megnyerték a háborút.

Utalások:

- Lorca egy ionviharban történt transzportálással jutott át a mi univerzumunkba. Egy ionvihar zavarta össze a transzportereket akkor is, amikor Kirk és társai kerültek át a tüköruniverzumba (TOS: "Mirror, Mirror").

- A Discovery legénysége egy önfeláldozó küldetésre készül, és Saru meg is említi, hogy egy "no-win scenarió"-t próbálnak megnyerni. Az embernek óhatatlanul is a híres Csillagflotta Akadémia-teszt, a Kobayashi Maru jut eszébe (Star Trek II: The Wrath of Khan, Star Trek (2009)).

- Giorgiou egy vészhelyzeti transzportert használva menekül el. A többi karakter reakciójából ítélve ez itt egy vadonatúj technológia. Korábban már láthattunk ilyen hajón belüli transzportálást, igaz, mi időben csak jóval később.

- Amikor Burnham felveszi a kapcsolatot a Discovery-vel, képe a hajó kilátóernyőjén jelenik meg, a "hagyományos módon", nem 3D-s hologramként.

Megfigyelések:

- A cím egy idézet Shakespeare "A vihar" c. drámájából ("ami prológgá teszi a múltat"). Ugyanez a sor inspirált egy DS9-epizódcímet is ("Past Prologue", az első évadból).

- Olyan tipikus Star Trek-jelenet, amikor valaki kijelenti, hogy a terránok nem megújuló energiát használnak (ez esetben a palotahajó hajtóművét), és pusztítják a környezetet , egy alien csodálkozva kijelenti (ez esetben Saru), hogy nem érti, ezek a földiek hogy lehetnek ilyen szűklátókörűek...

- Lorca beszéde fajok és vélemények egyenlőtlenségéről azért egész komolyan reflektált a jelenre, nem? Különösen a "Make the Empire Great Again!"-befejezéssel... :-)

lorca-sword-01.jpg

- Ha már beszédeknél tartunk: Saru buzdító beszéde a hajója legénységének hátborzongatóan jó volt, talán az eddigi "legstartrekesebb" pillanat a sorozatban. És az ember full maszkot visel! Mellesleg a karakter egész messze jutott: ha jól emlékszem, a negyedik részben még tanácsokat kért a számítógéptől a legjobb kapitányokról.

- Lassan már megtanuljuk a hídon dolgozó tisztek nevét is (Detmer, Airiam, Owosekun és a többiek). És mintha kezdenének összekovácsolódni is. Vagy legalábbis egyre többször látni, hogy egymásra pillantanak, eddig mintha nem nagyon néztek volna egymásra. Persze, lehet, hogy ez csak a mostani szorult helyzet hatása, de szerintem ez szándékos az írók részéről.

- Az akciójelenetek elég jól néztek ki. És nem kicsit látszik, hogy Michelle Yeoh karatefilmekben dolgozott évekig... Azokat a rúgásokat nem képes megcsinálni akárki!

- Ezek szerint mégsem láthatjuk a Defiant-et, sajnos... Az a szál csupán a cselekmény előrelökésére szolgált.

- Eresszük le a pajzsot, hogy egy torpedóval eltaláljuk egy hatalmas építmény gyenge pontját, és felrobbantsuk? Valahol már láttam ilyet... Star Wars-rajongóknak mindenesetre ezt a részt fogom ajánlani!

- Mi történt a tükör-Discovery-vel? Pár résszel ezelőtt arról volt szó, hogy helycsere történt. Talán az ő segítségükkel nyerték meg a klingonok a háborút?

- Hogy találta meg Burnham a rejtőzködő Giorgiout a palotahajón? Nem vágtak ki innen valamit?

georgiou-burnham.jpg

- Arra számítottam, hogy a Discovery nem jut haza, és a "jövőbe" kerülnek (igen, már lassan minden felmerülő teóriát elhiszek, kicsit csalódott is vagyok már... ;-) ). De ha kilenc hónap telt el, és a klingonok megnyerték a háborút, akkor valami nem stimmel, hiszen a Prime-univerzumban a hadiállapot gyakorlatilag a teljes TOS alatt fenn állt, egészen a Star Trek VI-ig. Akkor most egy másik párhuzamos valóságban vagyunk? Vagy időutaznak valahogy és visszacsinálják az egészet?

- Ted Sullivan író-producer a twitteren megerősítette, hogy a gépházat nem láttuk eddig. Ahol Stamets dolgozik, az ugyanis a gépház laborja, nem a gépház. Ugyanígy a főgépésszel sem találkoztunk még.

- A Tilly vállára ereszkedő, majd lassan eltűnő spórának vajon van jelentősége?

Értékelés:

Ez a rész nagyon pörgött az elejétől a végéig (talán már egy kicsit túl sok is volt már az akció), de azért arra is volt idő, hogy allegórikusan utaljon a környezetvédelemre, a xenofóbiára, és az autoritarizmusra is (amik nemcsak az amerikai közönségnek aktuálisak). Sőt, úgy érzem, az írók kicsit átértelmezték az eddigi "egyepizódos" mirroruniverzumot, és egyfajta figyelmeztetésként tárták elénk, amitől csak pár lépésre állunk.

burnham-lorca-1.jpg

Lorca karakterének megölése engem nagyon váratlanul ért (bár sejteni lehetett), és roppantul sajnálom. Többször is írtam már, hogy mennyire tetszett Jason Isaacs játéka, és hiába is mondják Sonequa Martin-Greent főszereplőnek, én úgy éreztem, Lorca a fő karaktere a sorozatnak. Viszont kicsit úgy érzem, az évadvégi fordulat, miszerint a tüköruniverzumból származik, kicsit szegényítette a karaktert, de ez valószínűleg azért lehet, mert a szerializáltság miatt most a sorozat elején "nem kész"-karaktereket kaptunk, az ember megpróbálta "kitölteni" a hiányzó részeket - az teljesen hihetetlennek tűnt, hogy a Mirror Lorca parádézik a Normál Lorca helyén - és valahogy így jött képbe a meghasonlott, demoralizált Csillagflotta-tiszt karaktere (ami azért érdekes egy felvetés lenne). Természetesen a sorozat sosem állított ilyet, sőt elég rendesen jelezte időnként Lorca valós énjét... (lásd a fanteóriás cikket, egyeseknek már viszonylag hamar feltűnt).

Az viszont egészen biztos, hogy Jason Isaacs hiánya nagyon erősen érezhető lesz a sorozatban. Bár most ott van "gonosz"-Giorgiou, aki szintén elég érdekes, de azért messze nem ugyanaz a kategória. Sajnos Jason Isaacs azóta adott interjúi alapján távozása véglegesnek tűnik.

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr2213616420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.01.31. 22:14:39

Odavert ez a rész is. Mi van, ha a spóra Tilly vállán Lorca (lesz valahogy)? :D Végülis amikor belezúgott a gömbbe, még élt. Plusz az imdb-n 15 részre írták Isaacs-ot. Jó lenne, ha maradna, vagy valahogy visszahoznák, szerintem is ő volt az igazi főszereplő. A kilenc hónap alatt eldőlő háború nekem kicsit gyors, a klingonok is elvesztették a fővezért meg a nagyhajót, nem?

Mrs Broccoli 2018.02.01. 00:19:59

"Ha már beszédeknél tartunk: Saru buzdító beszéde a hajója legénységének hátborzongatóan jó volt, talán az eddigi "legstartrekesebb" pillanat a sorozatban. És az ember full maszkot visel!" - ugyanez jutott eszembe, amikor néztem a jelenetet :) amúgy számomra ez volt az egyik legunalmasabb rész... valahogy nem tudom elkapni ezt a dark, fiatalos életérzést...

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2018.02.01. 08:45:58

@Mrs Broccoli: igen, és nem semmi, hogy a negyedik rész környékén még parancsnoki leckéket vett. :)

Lehet, hogy sötét a sorozat, de azért messze nem reménytelen. Mindig van egy-két pillanat, ami kiemelkedik a borús hangulatból.
De az igaz, hogy hiányzik a megszokott, családias hangulat, amit a korábbi Trekekben tapasztalhattunk. Lorca távozásával (akit csak a mirrorba visszajutás érdekelt, és gyakorlatilag mindent ennek rendelt alá) ez talán változhat.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.02.01. 17:51:24

Szépen araszol fölfelé a sorozat a top listámon. Mindezt egy szezon alatt. Első évadot nézve toronymagasan legjobb Start Trek sorozat evör!

Remélem sikerül ezt még fokozni a köv évadban...

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2018.02.01. 20:56:29

1x13.

Jó rész volt, bár engem Lorca halála nem rázott meg nagyon. Véleményem az hogy az ilyen magával ragadó karizmájú főgonoszokkal vigyázni kell, már írói szempontból, nehogy aztán a teljes sorozatra rátelepedjen a karakterük. Mert észre sem veszik és már róla szól csak a sorozat, körötte forog minden. (Ilyen hiba volt (többek közt) a LOSTban Ben Linus is. ) Csak fel ne támasszák. Jót tesz ez majd a többi karakternek, kiszabadulnak kissé, (és esetleg megtanulnak színészkedni is) Vagy ha mégis akkor keressék meg a normál Univerzumost.

Saru és a Discovery legénysége nagy volt, végre kaptak saját mondatokat is, ezt értem kiszabaduláson főként. Érdekes lesz a császárnő a Föderációban mihez kezd magával, a sokféle fajjal? Én még a kelpiánleves hatása alatt vagyok :-)

Többi, császári hajós jelenetekből, nekem épp a közelharcos jelenetek voltak gagyik, a verekedések.
Tükör-Stamets nagy volt, ahogy adagolta a tudását a túlélésért cserébe, aztán mégis rajtavesztett...:-)

VDM '12 2018.02.02. 12:40:07

Régóta Trekker vagyok, és nem tartozom azok közé, akik kapásból elutasították a Discoveryt. A sötét tónust, mint körülményt és az ábrázolásbeli újításokat el tudom fogadni, mint a Star Trek és a jelenkor stílusa közti kreatív kompromisszumot. Viszont van egy dolog, ami nagyon zavar az egész sorozatban, és ebben a részben csúcsosodott ki: ez az eszelősen túlfeszített tempó.

Sokan panaszkodtak az elmúlt hónapokban a klingonok kinézete miatt, mintha nem történt volna meg kb. ugyanez a TOS és a mozifilmek között. Magyarázatot is csak 25 évvel később fabrikáltak mögé. Aztán még többen fanyalogtak a sötét hangvétel és a karakterek "méltatlansága" miatt. Ezt már meg tudom érteni, de igazából ki is volt mondva, hogy mindez "a kontextus" miatt van. A sztoriban a háború, és mint végül beigazolódott a gyanú, Mirror-Lorca miatt (aki amúgy simán lehet, hogy még a Section 31-nal is összeszűrte a levet), a valóságban pedig a korszellem és az uralkodó trendek miatt. Ami azt illeti, kezdettől sejtettem, illetve reméltem, hogy ez a nagy darkosság idővel mérséklődni fog, kb, mintha visszafelé haladnánk a DS9 ívén, és most, Saru nagy beszéde után úgy néz ki, hogy így is lesz. Valószínű, hogy a legénység is ezután fog igazi csillagflottás családdá kovácsolódni. Szerintem ez kimondottan kreatív megoldás arra a problémára, hogy hogyan maradjunk hűek a Star Trek szellemiségéhez, miközben meg akarjuk szólítani a Game of Thrones és The Expanse-féle sorozatokhoz szokott közönséget is. Persze ST-ben nagyon durván hat a kelpiánleves, és pont ez, megint a kontextus, csak ezúttal visszafelé, a ST felől a mai korszellem, ill. korstílus felé mutat rá, hogy mennyire brutális az a szellemi táplálék, amin élünk... És persze politikai kommentárként is szépen működik a dolog: sovinizmus, xenofóbia, fenntarthatatlanság stb. Igazából nehéz vitatkozni az írók megközelítésével: ma egy igazi ST alkotás nem kerülheti meg ezeket a témákat.

Szóval a fenti szempontok alapján én bizakodó vagyok a sorozattal kapcsolatban, a produkciós minőségről már nem is beszélve. Egy fontos elemet, a tempót kivéve. Kevés kivételtől eltekintve a sorozat egy merő darálás: pár másodpercenként vágás, mindenki hadar, alig van olyan jelenet, amiben el lehetne mélyülni. A 11. és a 12. rész ebből a szempontból felüdülés volt, de most megint turbófokozatra kapcsoltak, de annyira, hogy már mások is szóvá tették. Szerintem ez kezdettől probléma, és ebben az esetben nem fogadom el, hogy szükséges. A Trónok harca sem pörög ennyire, és szerencsére a The Expanse esetében is visszavettek belőle, mert az elején ott is az élvezhetőség rovására ment az állandó darálás. Remélem, hogy a Discovery esetében is csak gyermekbetegségről van szó.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2018.02.02. 20:50:47

@PééL: Nem tudom... (Egyébként nem Sarut ették meg.)

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2018.02.03. 09:53:44

@PééL: :D Egyébként a három kelpián akik az "étlapon" szerepeltek, azért hasonlítottak annyira Sarura, mert nem csináltak új kelpián-maszkokat, hanem Doug Joneséból adtak nekik is. Így utólag megnézve nem volt annyira jó ötlet. :)

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2018.02.03. 18:30:02

@VDM '12: Valami ilyesmire gondoltam én is.
Mintha egy motorral átszáguldottak volna egy acélüveg ablakon egy felhőkarcolóban... kívülről.
Aztán most cikáznak a tartóoszlopok, a bútorok, meg az emberek között, természetesen lassítva.

Ez a Star Trek-sorozat az első igazán XXI. századi Star Trek sorozat. Ez Enterprise a harmadik évadtól (Xindi) vált mondjuk olyanná (amikor megkapta a Star Trek: Enterprise címet), ahogy a tapogatózásból belecsöppentek a durva háborúba.

A Discovery így indított, ilyen a kontextus, ilyen stílusban alkotott sorozatok mennek nagyot (meglepő dolgok, anti-hősök, sokkolás, stb.).

A második évadig levonhatják a készítők a véleményekből a következtetéseket.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2018.02.04. 11:17:40

@VDM '12: az új klingon kinézetet mondjuk én se szeretem. Múlt héten az Ellátóházban a Star Trek Klubtalálkozón jó alaposan kibeszéltük a sorozatot, és ezt majdnem mindenki reklamálta, azok is akiknek tetszik a sorozat, és azok is, akiknek nem.

A tempó egy kicsit tényleg gyors, amit már csak azért sem értek, mert streamingben megy a sorozat, tökmindegy, hogy 45 vagy 65 perces egy rész, elfér. :) Ehhez képest az egy héttel ezelőttit 38 percben zavarták le.

De érdekes, TNG-t nézek mostanában (a sorozat eleji részeket), és mostani szemmel nézve néha zavaró a toporgás.

@PééL: egyelőre nincs. Valószínűleg csak 2019-ben.

Mrs Broccoli 2018.02.05. 22:01:40

@VDM '12: "Igazából nehéz vitatkozni az írók megközelítésével: ma egy igazi ST alkotás nem kerülheti meg ezeket a témákat." - de miért ennyire sötét, hogy eret akarok végni minden epizód után? ez így nem szórakoztató, szinte kényszeríteni kell magam minden epizód előtt, hogy megnézzem. általában ezzel kezdem az estét, mert utána tuti kell még valami, hogy kimásszak a gödörből.
süti beállítások módosítása