Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Hajónapló: Discovery 1x11: The Wolf Inside

2018. január 16. - StarTrekker

 burnham-table.jpg

Lassan kezdenek finisbe fordulni a dolgok a sorozatban. És ilyen címmel várhatunk valamit, amire már régóta várunk? Igen... Spoilers!

Történet:

Az epizód Burnham monológjával indul, ami arról szól, mennyire nehéz embernek maradnia ebben a világban, és hogy ebben Tyler nagy segítsége. Az ISS Shenzhou parancsba kapja egy ellenálló fészek megsemmisítését. Orbitális pályáról való bombázás helyett Burnham és Tyler lesugároznak a lázadókhoz, és megadják magukat abban a reményben, hogy megmenthetik őket. Ott kiderül, hogy a fajokon átívelő csapat vezetője a tükör-Voq, aki először nem bízik meg bennük, de a tükör-Sarek tudategyesítéssel meggyőződik Burnham szándékairól.

saru-tilly-sickbay.jpg

A hajón Tilly a spórákkal kezdi kezelni Stametset, ami eleinte úgy tűnik, nem sikerül, de aztán mégis valahogy "újraindul" Stamets agya. A tudományos tisztet látjuk a micélium-hálózatban bolyongani, ahol összetalálkozik tüköruniverzumos önmagával, és együtt valamiféle munkába kezdenek.

Közben a Voq-kal való találkozás viszont most tényleg aktiválja Tyler programozását. A hajóra visszatérve felfedi Burnhamnek, hogy most már tudja, ő tényleg Voq volt, de sebészeti úton átalakították, hogy beszivárogjon a Csillagflottába. Meg is ölné Burnhamet, akinek szerencséje, hogy a tükör-Saru megmenti. A hajó legénysége a kapitány elleni merényletért halálra ítéli Tylert, és az itt megszokott büntetési formának megfelelően kitranszportálják az űrbe... de pár pillanattal később a Discovery felsugározza, mondván, hogy ők még mindig egy Csillagflotta-legénység, az ennek megfelelő értékekkel. És mellesleg Burnham a keresett adatcsomagot is elrejtette rajta. Közben az ISS Shenzhou mellé megérkezik a Császár, aki igen rossz néven vette, hogy nem hajtották végre a parancsát azonnal - őróla viszont az derül ki, hogy maga a tükör-Giorgiou az, személyesen.

Utalások:

- Burnham a Terran General Order 4-et emlegeti - úgy látszik a tüköruniverzumban is "General Orderek" vannak. A mi univerzumunk 4-es Általános Parancsa a halálbüntetést tiltja (TOS: "The Turnabout Intruder"), a tüköruniverzumé viszont a Terrán Birodalomra veszélyes fajok kiirtását rendeli el.

- Végre látunk egy andóriait! A kék bőrű, fejükön fura antennát hordó lények a TOS-ban szerepeltek először ("Journey to Babel"). Később többször is emlegették őket, de csak az ENT-ban jelentek meg újra, és váltak rendszeres szereplőkké. Főleg a sokoldalú Jeffrey Combs által alakított karakter, Shran volt népszerű, aki állítólag főszereplő lépett volna elő, ha berendelik az Enterprise 5. évadát.

shran_2154_1.jpg

- Szintén régi ismerősök a nagyhajú, disznóorrú, sértődékeny tellariták, akik az andóriaiakkal együtt debütáltak a TOS: "Journey to Babel" c. epizódjában. Ők is jelen voltak az Enterprise-ban, hiszen a "mi univerzumunkban" a tellariták, az andóriaiak, a vulkániak és az emberek voltak a Föderáció alapítói.

journeytobabelhd0288.jpg

Diplomáciai fogadás a TOS: "Journey to Babel"-ben

- Mirror Sarek szakállt visel. :-) Ez természetesen tisztelgés a TOS: "Mirror, Mirror" c. részében szereplő Mirror Spock szakálla előtt, ami elindította azt a klisét a popkultúrában, miszerint a "gonosz" ikertestvérnek szakállt kell viselnie.

spock_mirror.jpg

A tüköruniverzum Spockja (TOS: "Mirror, Mirror")

garthe-knight.jpg

Egy másik híres tévésorozat-szereplő gonosz ikertestvére

- Tovább pécézve az ellenállás tagjait, az egyik vulkáni nő nagyon romulánnak tűnt. Ráadásul az Ellenállás jelvénye egy madárszárnyat is tartalmaz, ami a Romulán Csillagbirodalom jelképe. Persze ha az illető tényleg romulán, Burnham nem ismerheti fel, mert a "Prime"-idővonalban a Föderáció még nem tudhatja, hogy is néznek ki a romulánok. (A TOS: "Balance of Terror" c. részében volt az első vizuális kapcsolat a két faj között.)

Megfigyelések:

- Már a múltkor is kérdezni akartam, de Tylernek van tüköruniverzumbéli párja? Bár most már mindegy, mert...

- Végre kétséget kizáróan fény derült a sorozat legrosszabbul őrzött titkára, igen, Tyler=Voq! Régóta vártunk már erre, de ugyanakkor némi aggodalom is vegyül a dologba, hogy milyen hatással lesz ez Burnhamre.

- Bár Burnham és Saru "telefonbeszélgetése" mindkettejük számára megnyugvást jelentő volt, de mindketten hazudtak is egy kicsit: Burnham, amikor nem mondta el, hogy egy kelpián a rabszolgája, és Saru, amikor eltitkolta Culber halálhírét. Eddig eljutva a sorozatban, biztosra veszem, hogy ennek lesznek még következményei.

- Burnhamnek micsoda rossz napja van: először a Tyler-ügy, aztán halott mentoráról kiderül, hogy ő a Terrán Császár...

- A Discovery-n most komolyan azt hiszik, Stamets ölte meg Culbert? Nincs egy belső kamerarendszer a gyengélkedőn?

- Nagyon-nagyon jó a színészi gárda (mindenki!). Az egyetlen gyenge pontnak Shazad Latif és Sonequa Martin-Green azon jeleneteit érzem, ahol szerelmesnek kell látszaniuk. Valahogy nem tudom nekik elhinni... hiányzik valami. Bár elvileg Burnham a főszereplő, de szerintem Lorca sokkal jobb és érdekesebb karakter. És hát Jason Isaacs is kiemelkedően jó a szerepben.

burnham-lorca.jpg

Értékelés:

A múlt heti izgalmasan tüköruniverzumos hangulat után ezen a héten egy kicsit komolyabbra és személyesebbre fordultak a dolgok. Burnhamet próbára teszi a tüköruniverzum, amikor túloldali párjának kell kiadnia magát, és kétségbeesetten próbál ideáljaiba kapaszkodni. Ezzel párhuzamosan Tyler küzd a nyakába hullott klingon örökséggel, aminek felfedésére már túl régóta várunk, a leleplezés mégis kielégítő és jól időzített volt: hogy itt és ebben a helyzetben, "saját magával" szembetalálkozva kellett megtörténnie. A végső fordulat után (a halálra ítélt Tyler/Voq megmentésekor) Saru rövid beszéde talán az eddigi "legstartrekesebb" pillanat volt a Discovery-sorozat történetében, igaz kicsit prédikálónak tűnt ebben a környezetben, de mégis, a korább StarTrekek moralitását villantotta fel. Négy rész van még hátra a szezonból, lassan a célegyenesbe fordulunk, és valószínűleg alaposan végig fogjuk játszani azt, milyen hatással lesznek a történtek Burnhamre - és itt nemcsak a Tyler-dologra gondolok, hanem anyafigurájának újbóli felbukkanására is. Remekül megírt epizód volt, csodálatos párhuzamokkal. Egyben remek példa arra, hogy egy ilyen nagyon szerializált sorozatban hogyan kell kezelni a tüköruniverzumot: nemcsak ezt a másik univerzumot ismertük meg jobban, de a már megismert karaktereket is.

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr4113576763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrs Broccoli 2018.01.17. 23:40:14

"A Discovery-n most komolyan azt hiszik, Stamets ölte meg Culbert? Nincs egy belső kamerarendszer a gyengélkedőn?"

áááá :D :D többszáz epizódon keresztül évek óta néha hangosan felnyögök, hogy a huszonikszedik században miért nincs minden m2 bekamerázva egy flottahajón??

Mrs Broccoli 2018.01.17. 23:42:15

"Az egyetlen gyenge pontnak Shazad Latif és Sonequa Martin-Green azon jeleneteit érzem, ahol szerelmesnek kell látszaniuk. Valahogy nem tudom nekik elhinni... hiányzik valami. Bár elvileg Burnham a főszereplő, de szerintem Lorca sokkal jobb és érdekesebb karakter. "

minden szavaddal egyetértek! kiegészítésképp: Martin-Green a harcjeleneteken kívül nekem semmi de semmi meggyőzőt nem mutatott. nála még egy alvó vulcani vagy egy éjjeli őrjáraton bambuló Data is érdekesebb... :(

Mrs Broccoli 2018.01.17. 23:46:22

...amúgy néha a hányinger kerülgetett, amikor szabdalták Voq-Tylert, meg újra bevágták egy pillanatra a szexjelenetet, és az űrbe kisugárzott halálraítéltek kicsit hosszabbra nyűjtott látványa (éld át, kedves néző) sem illenek a könyned esti mozizás-élménybe...

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2018.01.18. 08:52:07

@Mrs Broccoli: Martin-Greennek is voltak jó pillanatai: amikor egy korábbi részben Tyler elmeséli neki áldozattá válását, vagy a liftben, miután kénytelen volt megölni mirror-Connort.
De ennek ellenére szerintem Jason Isaacs lopja a show-t...:)

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2018.01.18. 20:22:03

Nekem a hosszas monológ az elején nem tetszik, valahogy okoskodásnak érzem. Burnham túl merev arccal játszik mindent, ennyire egy vulkáni sem érzelemmentes, nem hogy egy ember.

Szóval mégis működött a hívás Voqnál, előbújt, de mi lesz vele, hogy oldják meg a helyzetet, már az írók....

Mrs Broccoli 2018.01.21. 20:09:26

@Sigismundus: szerintem egyszerűen a színésznő gyenge...
süti beállítások módosítása