Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

A legérdekesebb rajongói teóriák a Discoveryvel kapcsolatban

2017. november 11. - StarTrekker

voq-tyler-2.pngA Star Trek-rajongók hajlamosak arra, hogy alaposan kivesézzék rajongásuk tárgyát (khm...), nem véletlenül létezik a Star Trek Enciklopédia, vagy a Memory Alpha. És ha már belemerülnek, mindjárt születik is pár fan-teória. Mi is összeszedtünk párat, és kíváncsiak vagyunk, nektek mi a véleményetek?

Voq = Tyler

A legdurvább és legnagyobb port felverő elmélet úgy szól, hogy a klingon Voq, a fáklyahordozó, T'Kuvma szellemi örököse valamiféle sebészeti vagy genetikai átalakításon esett át, és ő lett Tyler hadnagy a Discovery-n. Elvileg a műveletet L'Rell háza tette lehetővé, és ők rakták egy börtönbe Lorcával és Muddal, hogy beférkőzhessen Lorca bizalmába. Aztán hagyták őket elmenekülni, hogy Tyler csatlakozhasson a Discovery legénységéhez, és kémkedhessen nekik.

voq-tyler.jpg

Voq és Tyler. Gyanús. Nem azért, mert ugyanannyi fejük van.

A dolgot a következő érvekkel támasztják alá:

- L'Rell háza (a Mo'Kai-ház) nagyon erős cselszövésekben és intrikákban (ez el is hangzik a 4-es és az 5-ös részben).

- A 4. epizód végi beszélgetés Voq és L'Rell között:

L'Rell: ...elviszlek a Mo'kai-ok otthonába. Elviszlek a matriárkákhoz. Ők megmutatnak neked olyan dolgokat, amikről azt sem tudtad, hogy lehetséges. De ennek ára lesz.

Voq: Mit kell feláldoznom érte?

L'Rell: Mindent.

  T'Kuvma követőjének, akinek mottója, hogy "Maradj klingon!" mi lehetne nagyobb áldozat?

- Az 5. részben a klingon börtönben Tyler azt állítja, hogy hét hónapja, a Kettőscsillagi csata (1-2. rész) óta fogságban van, L'Rell szexrabszolgájaként. Az előző részből viszont úgy tudjuk, hogy L'Rell és Voq hat hónapra a szarkofághajón ragadt, így Tyler története nem áll össze.

- És ugyanott mellesleg Lorca is kijelenti, hogy olyan nincs, hogy valaki túlél 7 hónapnyi klingon vallatást.

- A 6. rész elején, Lorca és Tyler közös "edzésén" kettejük beszélgetésében volt egy apró "tévedés" Tyler háttértörténetében: hol is volt gyerek Tyler, Seattleben, vagy kicsit messzebb. Lorca rá is mutat, de szerinte is csak szőrszálhasogat. Az elmélet támogatói szerint nem.

További érvek, ezúttal a való világból:

- 2016 decemberében Shazad Latifot klingon szereplőnek jelentették be, a leírás szerint "klingon parancsnok, T'Kuvma pártfogoltja", ami illik Voq-ra (bár ekkor még "Kol" néven futott a karakter, később más kapta ezt a nevet). 2017 áprilisában viszont ugyanezt a színészt nevezték meg Tyler hadnagyként. Lehet, hogy valaki nem szándékosan kiengedett egy infót, amit nem kellett volna.

- A 2017 augusztusi sajtóeseményen minden nagyobb karakternek volt saját plakátja, Voqnak is, de ő az egyetlen, akinek az alakítójának a nevét nem tudtuk.

startrek_1sheet_voq_fnl-432x640.jpg

- Shazad Latif neve minden részben ki van írva a főcímben, pedig Tyler csak az 5. rész óta szerepel. Voq az első négyben mindben benne volt.

- Ha követjük a színészek Twitter és Instagram fiókjait, akkor lekövethető, hogy Latif már jóval azelőtt a forgatás helyszínén, Torontóban volt, mint hogy az ötödik részt elkezdték volna forgatni. A korábban linkelt posztban is szerepel egy ilyen csoportkép.

star-trek-discovery-cast.jpg

Jobb szélen

- Az Imdb-n a Voq-ot játszó színész, Javid Iqbal a Star Trek: Discoveryben végzett munkáján kívül nem is létezik. Ez még nem lenne gyanús, sok színészről nem hallottunk semmit a Star Trek előtt, de Iqbalról egyetlen civil fotó sincs, csak a maszkos karakter. Én tisztelem a Robert De Niro-féle színészi iskolát, de azért ez mégiscsak túlzás...

iqbal.jpg

 - Javid Iqbalnak ugyan van egy twitter fiókja (https://twitter.com/realjavidiqbal), de ez inkább paródiának tűnik, mint igazinak. (És mellesleg nem "verified".)

- Shazad Latif teljes neve egyébként Shazad Latif Iqbal.

Ó, és mellesleg csináltak már ilyet a klingonok a korábbi Star Trek-sorozatokban: Arne Darvin a klingonok átműtött kémje volt a híres tribblis epizódban (TOS: "The Trouble with Tribbles"), akit egy tribbli nyüszögése buktatott le (a klingonok és a tribblik hírhedten nem szeretik egymást).

tos-trouble-with-tribbles-arne-darvin-640x360.jpg

Arne Darvin: egy tribbli lett a veszte

Na, és láttuk már Tylert Lorca irodájában? Nem.  És a  kapitány asztalán ott ül egy tribbli...

A Discovery a Section 31 hajója

Egy szigorúan titkos, korábban nem hallott, szupererős technológiával felszerelt hajó? Aminek a hajtóműve durvább, mint a 100 évvel később látott csillaghajók nagy részéé? Lehetséges, hogy ez nem egy egyszerű tudományos kutatóhajó prototípusa, hanem a 31-es Szekció hajója?

discovery.jpg

Ezt a titkos szervezetet a DS9-ban ismertük meg, de szerepeltek az Enterprise-ban is (könyvekben pedig beleírták őket szinte mindenbe), ők a Föderáció egy autonóm hírszerző ügynöksége, akik időnként megkérdőjelezhető eszközöket is igénybe vesznek céljaik elérésére, akár meg is szegve a Föderáció elveit.

Mi szól az elmélet mellett?

- A Discovery regisztrációs száma NCC-1031. A "31" talán célzás...

- A 3. részben, amikor a karakterek először lépnek a Discovery fedélzetére, láthatunk pár fekete egyenruhás és kommjelvényes, szokatlan kiegészítőket viselő tisztet. Az egyik karakter meg is jegyzi, hogy nem látott még ilyet.

blackbadge-640x294.png

A DS9-ban a Section 31 ügynökök egyenruhája hasonlóan fekete volt...

- Titkos területek a hajón, paranoia és magas fokú autonómia. Az új technológiát alkalmazó gépházat szigorúan őrzik, nem lehet csak úgy besétálni (még soha nem láttunk "lehelet analizátort" egyetlen Trek-sorozatban sem). Tilly semmit sem árul el a "fekete riadó" mibenlétéről, mert Burnham nincs "beavatva". Lorca önhatalmúlag úgy dönt, hogy egy életfogytiglanra ítélt rabot kienged a büntetéséből, hogy a legénysége tagja lehessen. Úgy tűnik a Discovery szigorúan titkos küldetése, hogy megnyerje a háborút a klingonok ellen, akár etikai normák megsértése árán is (medveállatka kezelése, Stamets genetikai módosítása).

- Lorca titkos raktára. És ha a hajó megannyi titka nem lenne elég, a kapitánynak egy olyan titkos fegyver- és egyéb gyűjteménye van, amiről még az első tisztje sem tudott. Hogy kerültek Lorcához klingon fegyverek? Vagy egy gorn csontváz (a gornokkal Kirk találkozott először)? Úgy tűnik, Lorcának olyan befolyása és kapcsolatai vannak, amik messze túlmutatnak egy átlagos föderáció csillaghajó kapitány lehetőségein.

- Későbbi sorozatokban azért nem hallottunk a spórahajtóműről, mert a 31-es Szekció titka maradt.

Mi szól ellene?

- Bryan Fuller nyilatkozata szerint a hajó regisztrációs száma azért 1031, mert a Halloween a kedvenc ünnepe (október 31.).

- A legénység viselkedését okozhatja a háború súlyossága is.

- A fekete egyenruhákat akkor sem tudom megmagyarázni, de lehet, hogy csak túlterhelt a mosoda a hajón...

Lorca a tüköruniverzumból való

lorca_in_ready_room.jpg

Az ugye senkinek sem kétséges, hogy Lorca nem a Star Trek-sorozatokból megszokott nemes lelkű csillaghajó kapitány. Előző hajóját állítólag a legénységgel együtt felrobbantotta, hogy ne kerüljenek a klingonok kezére. Paranoiás hangulatot tart fent a hajón, és ha kell zokszó nélkül manipulálja a legénységet érzelmileg (lásd a segélykérés kiadását a hajórádióra). Nem lehetséges, hogy emberünk a tüköruniverzumból származik, aki valahogy a "jó"-univerzumbeli párját helyettesíti? Ez rögtön megmagyarázná különös viselkedését az előbb felsorolt dolgokban. És ott vannak még ezek a dolgok is:

- Titkos laborjában olyan cuccok vannak (tribbli, gorn csontváz), amikhez elvileg nem tudna hozzáférni.

- Lehet, hogy az egész hajtóműfejlesztés célja, hogy visszajusson a tüköruniverzumba?

- Jóba volt Landryvel, aki szintén furán viselkedett.

- Amikor Cornwell meglátogatja a 6. részben, egy pillanatra úgy csinál, mintha nem emlékezne a közös múltjukra.

- Cornwell szerint a kapitány szokatlanul viselkedik, mintha nem lenne önmaga. (Mi van, ha ez tényleg így van?)

- Lorca gyakorlatilag a klingonok kezére manipulálja Cornwellt, és szándékosan nem indít érte mentőakciót.

Persze az is lehet, hogy ez az egész "egyszerű" háborús depresszió, illetve az előző legénysége elvesztése miatti poszt-traumatikus stressz.

Stamets lesz az "Utazó" a TNG-ben

stamets-traveller.jpg

A TNG "Where No One Has Gone Before" c. epizódjában találkoztunk először az "Utazó" nevű rejtélyes lénnyel, aki gyakorlatilag elméje erejével képes volt hihetetlen távolságokba röpíteni az Enterprise-t. Ez nem sokkal különbözik attól, ahogy Stamets ráköti magát a Discovery-re, és megutaztatja.

Ennek az elméletnek a lényege az, hogy Stamets szép lassan fog egy ilyen interdimenzionális lénnyé fejlődni, illetve, hogy pontosan ő lesz az Utazó. És elvileg semmi nem mond ellent annak, hogy az Utazó a micélián-hálózat segítségével tudott ilyen messzi távolságokra utazni (legalábbis a Discovery utazásai nagyon hasonlónak tűnnek). Azt viszont tudjuk, hogy Stametsre hatással van minden egyes utazás, először csak furán viselkedett, aztán az időhurkos részben kiderült, hogy másképp tapasztalja már a téridőt, mint mi, és ez fog odáig fejlődni, amit a TNG-ben láttunk.

Az, hogy fizikailag nem hasonlít, az sem jelent problémát, hiszen a TNG egy epizódjában ("Journey's End") láthattuk, hogy a Traveler az alakját is képes megváltoztatni.

Cornwell lesz Lethe a TOS egyik epizódjában

A TOS "Dagger of the Mind" c. epizódjában az Enterprise egy föderációs büntetőkolóniára látogat. Itt egy Lethe nevű, agymosott volt rab dolgozik pszichológusként, aki kitérő válaszokat ad múltjával kapcsolatban: nem tud, vagy nem akar válaszolni. (A Lethe egy alvilági folyó a görög mitológiában, aki iszik a vizéből, elfelejti a múltját.)

A "Lethe" a Discoveryben a 6. epizód címe is egyben, amiben Cornwell admirális, akiről pár elejtett megjegyzésből tudjuk, hogy maga is pszichológus, Lorca cselszövésének köszönhetően a klingonok fogságába esik.

Sejtitek, hová tartunk...? Az elmélet úgy szól, hogy Lethe régen Cornwell admirális volt, de korábbi életének emlékeit elvesztette. Mi van, hogyha a klingonok átmossák Cornwell agyát, és emlékek nélkül kerül csak vissza? A klingonoknak van ilyen technológiájuk, a TOS "Errand of Mercy" c. epizódjában láthattuk, és Spock is csak épphogy tudott ellenállni neki, mi tenne egy ilyen egy emberrel? Simán beleőrül, nem csoda, ha kezelésre szorul és/vagy olyasmit is elkövet, hogy börtönbe kerül...

Időben belefér, hiszen a Discoveryben ugye 10 évvel a TOS előtt járunk. Ó, és nem mellesleg a két nő hasonlít is...

lethe.jpg

 

Burnham transzgender, és ő lesz Sybok

Ez már egy kicsit meredeknek tűnik, de gondoljátok végig! Láttunk visszapillantást Burnham fiatal korára, Sarek és Amanda megemlítették Spockot, de Sybokról egy szó nem esett. Hogy ő ki? Sybok Spock féltestvére, a Star Trek V: The Final Frontier c. filmben láthattuk. (Se előtte, se utána semmi.)

sybok.jpg

Sybok a Star Trek V-ben

Lehetséges, hogy azért nem beszéltek róla, mert Sybok ekkor még nem is létezett? Michael Burnham elég fura név egy nőnek, lehet, hogy ő egy női testbe született férfi? A XXIII. század komoly orvosi technológiája megoldást kínálhat erre a problémára...

Tilly cukisága csak álca, ő a legdurvább Section 31-ügynök a hajón

Paranoia mód ON! A Discovery legénysége nagyon furcsa alakok gyűjtőhelye. És idekerül egy frissen végzett Csillagflotta-kadét? Egy szigorúan titkos Csillagflotta-projekt fedélzetére, ami akár a háború kimenetelét is eldöntheti? Ahová a kapitány felvesz egy életfogytiglanra ítélt bűnözőt, aki ezután szabadon jár-kel a hajón? Nem lehet, hogy kirendeltek mellé egy ügynököt, aki szemmel tartja?

tilly.jpg

Lehet hogy Tilly cukisága csak álca, így akar Burnham bizalmába férkőzni. (Fura módszer, de a nézőknél is működik! :) ) Tilly a legvérmesebb, legkeményebb Section 31-ügynökök egyike, aki nem titkolja, hogy kapitány akar lenni, pedig valószínűleg már így is magas rangban van... És amikor a 8. részben Stamets kitántorog a hajtóműkamrából, véletlenül kapitánynak szólítja... Más téridőt látott? Dehogy! Elszólta magát!

Ti hallottatok más elméleteket? A Discovery a sorozat végén eltűnik, és előreutazik a XXIV. századba a technológiájával együtt? Airimból lesz a Borg-királynő? Lorca valójában tribbli-hadsereget tenyészt a hajó aljában? Ne habozzatok megosztani kommentben!

(A címlapképet a Trekmovie oldaláról csentük, köszönet érte!)

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr213218269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sledger · http://krikett.blog.hu/ 2017.11.11. 20:21:58

Voq/Tyler: Stamets mondja neki az időhurkos epizódban, hogy milyen jó formában van ahhoz képest, hogy 7 hónapot volt egy klingon hajón. A legutóbbi epizódban azt mondja, hogy van egy háza Lake Shasta-nál. Ez elvileg egy védett terület, nem tudom, hogy magánembernek lehet-e ott háza. Az is gyakori teória, hogy a vírussal alakították Voq-ot Tylerré és így kötik össze az Enterprise, a Discovery és a TOS klingonjait. Olyat is olvastam egyébként, hogy nem Voq Tyler, hanem Tyler volt Voq, és azért küldték T'Kuvmához, hogy kémkedjen.

Lorca: Lorcáról is olvastam, hogy ő Voq, meg azt is, hogy egy klingon ügynök. Mondjuk a Voq elméletet a tribbli cáfolja.

Burnham: amikor még csak tervezték a sorozatot, felmerült, hogy kellene transzgender karakter is.

Dzséjt · http://lightspeed.blog.hu 2017.11.11. 23:16:35

A Tyler-Voq elmélethez plusz egy: amióta Tyler feltűnt, Voq nem szerepelt.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2017.11.12. 00:44:05

@Sledger: Ja, igen, volt egy olyan elmélet is (még a Hajónaplós bejegyzésbe is bevettem), hogy Voq egy romulán ügynök, és tőle származik az álcázó technológia - a romulánok így támogatják T'Kuvmát, hogy nekiugorjon a Föderációnak. Meg egy másik, hogy Voq lesz az Albínó a DS9-ban ("Blood Oath"). De ez mind egyszerre nyilván nem lehet... :)

Lake Shasta: ha most természetvédelmi terület, a jövőben nem biztos, hogy az.

Burnham: én azt hittem, ez csak rajongói elmélet volt, amikor meghallották, hogy férfi neve van a női karakternek. Fullernek ez szokása.

Mrs Broccoli 2017.11.12. 12:57:11

hehe érdekes elméletek :) így már nem is tűnik annyira gagyinak a Disco.

Lorca utálja a fényt is, ez még megerősítheti, hoyg tükrös. Sybok "féltestvér" - de akkor ő valamelyik szülőnek a vér szerinti gyereke, nem? az is lehet, hogy Sarek katrájának egy része bekerül Burhnam-be, és így lesz "féltestvér"?

Pic 2017.11.13. 08:25:01

Teória ide teória oda engem egyre jobban kiráz a hideg a Discoverytől. Ami itt megy az egyelőre a Trek világától nagyon távol van.

masada 2017.11.13. 10:37:22

Nagyon szar a Discovery...

PiperPerabo 2017.11.14. 06:53:14

Csak az időhurkos rész gyenge. A többi egészen elfogadható.

Brett Shaw 2017.11.14. 08:30:25

Tegnap előbb olvastam ezt a bejegyzést, mint láttam volna az új részt. Ha nem olvasom, akkor valószínűleg nem kötöm össze ebben a formában Voq és Tyler karakterét, pláne nem az utolsó jelenet fényében, de így... :)

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2017.11.14. 12:38:34

@PiperPerabo: tapasztalataim szerint, akik régebb óta szeretik a Star Treket, jobban szeretik az időhurkos részt, mint a "kezdők". Talán azért, mert jobban hasonlít a régebbi részekre.

MP33PORTAL · http://downlinkz.com 2018.01.20. 07:15:18

Nagyon nagy volt az időhurkos rész, nem tudom miről beszéltek.

Dávid Hegedűs 2018.01.21. 22:10:47

Nekem egy saját teória fogalmazódott meg a fejemben miközben daráltam a TNG-t :D
ugye a Defiant 2268 ban tűnik el a Prime univerzumban, és a memory alpha szerint 2155 ben jelenik meg a tüköruniverzumban tehát 113 évvel "korábban". (Az Enterprise "In mirror, Darkly epizódjában elhangzik a pontos dátum) Na most, ha a Discovery ugyanugy akar visszakerülni a Prime univerzumba, ahogy a Defiant került a tüköruniverzumba csak ugyebár fordítva, akkor nem az lenne az ésszerű ha 113 évet előre ugranának az időben a jelenlegi helyzetükhöz képest? Igy mivel jelenleg 2256 van (feltételezve hogy ugye időben a Discovery nem mozdult el csak térben) ha a Discovery azt az utat választja amit a Defiant akkor 2369 ben kellene megjelenniük.
Ugye ebben az időben játszódik a DS9 Első évada, a TNG 6.ik évada. (És 2 évvel lennénk a Voyager előtt)

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2018.01.22. 08:42:43

@Dávid Hegedűs: Hú... hát ez... ez... ez egy egész parádés elmélet!
És ha ezt megcsinálnák, akkor végül majdnemhogy megtudnák csinálni a Bryan Fuller által eredetileg tervezett antológia-sorozattervet, ami "hol itt, hol ott" játszódik a Star Trek-univerzum világában, és mégcsak újra se kellene castingolni minden történetszálhoz...
És amikor Lorca rábeszélte Stametset az utolsó ugrásra, utalt rá, hogy most már egész sok koordinátát ismernek a micélium-hálózatban, amik egy része kitudja hová vezet...
Hűha!
süti beállítások módosítása