Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Hajónapló: Discovery 1x08: Si Vic Pacem, Para Bellum

2017. november 09. - StarTrekker

dsc-108-prev-02-640x427.jpg

A Discovery első felderítőcsapata (végre) egy különös, új világot fedez fel. Közben egy másik szálon a klingonok kavarnak. Spoilerzóna és egyéb megfigyelések a tovább mögött.

Csillagidő: 1308.9 (Burnham naplójából). Most már biztosan random szám.

Történet:

A Discovery egy másik föderációs csillaghajó segítségére siet, de nem tudja megmenteni az álcázó technológiát használó klingon hajók támadásától. Megoldást jelenthet az álcázó technológia okozta hátrány kivédésére, ha  a Pahvo bolygón található természetes kristályképződmény által sugárzott frekvenciát módosítanák, így lehetséges lenne érzékelni a rejtőzködő klingon hajókat. A Burnhamból, Tylerből és Saruból álló felderítőcsapat azonban egy a bolygón honos idegen életformával találkozik, akik megismertetik Sarut a "békefilozófiájukkal", ami után a kelpián megpróbálja rákényszeríteni Burnhamet és Tylert, hogy a bolygón maradjanak.

dsc-108-prev-01-640x427.jpg

Közben a klingonoknál L'Rell el akarja nyerni Kol bizalmát, és ezért felajánlja, hogy kihallgatja Cornwellt. Neki viszont azt mondja, defektálni akar, és megszökteti az admirálist, ha menedéket kap a Discovery-n. A szökésre azonban fény derül, ezért L'Rell (látszólag?) elteszi láb alól Cornwellt. Úgy tűnik L'Rellnek sikerül beférkőznie Kol bizalmába, de ő azonban váratlanul halálra ítéli.

Ezalatt a Pahvón Burnhamnek sikerül aktiválnia kristály-jeladót Saru támadása ellenére. A Pahvo életformái azonban módosítják a jelet, és kapcsolatba lépnek a klingonokkal, odahívják őket, hogy véget vessenek a háborúnak.

Idegen lények:

- idegen létformák a Pahvo bolygón: kék felhőként megjelenő lények, akik teljes harmóniában élnek a bolygójukkal.

Csillaghajók:  USS Gagarin (NCC-1309, Shepard-osztály)(megsemmisült), USS Hoover (csak említették, megsemmisült), USS Muroc (csak említették, megsemmisült). 

Utalások:

 - A USS Gagarin a nevét nyilván Jurij Gagarinról kapta, az első űrhajósról, akit az emberiség feljuttatott az űrbe (legalábbis alien segítség vagy időutazás nélkül ;-) ).

- A USS Muroc névadója egy vulkáni karakter az ENT "Cease Fire" c. epizódjából.

- A Pahvo hangot adó, kék növényei nagyon hasonlítanak a Talos IV hangot adó, kék növényeire a "The Cage"-ből.

thecagehd0473.jpg

- A Pahvo lakói nem-anyagi energialények, ilyenek gyakran felbukkantak a TOS-ban. Lásd az orgániaiak, vagy a metronok. Általában attól sem riadtak vissza, hogy békét kényszerítsenek két háborúzó félre...

- Burnham idézi a híres mondást a Khan haragjából: "A többség érdeke fontosabb a kevesekénél, vagy egy személynél" (Star Trek II: The Wrath of Khan, és persze: Star Trek Into Darkness).

Megfigyelések:

- Az epizód címe egy latin mondás: "Ha békét akarsz, készülj a háborúra!"

- Stamets furán viselkedik, mikor kilép a hajtóműkamrából. Mintha a jövőbe, vagy egy párhuzamos univerzumba látna. Az előző részből tudjuk, hogy ő már a "normál" téridőn kívül (is) létezik. Kíváncsi vagyok, mit hoznak ki ebből a szálból.

- Egy újabb adalék Saru karakteréhez: a kelpián folyamatos félelemben él, és csak most Pahvón tapasztalta meg először a békét és a nyugalmat. Engem ez azért lepett meg kissé, mert eddig ennek a konstans rettegésnek nemigen láttuk jelét. Az első részek egyikében feldobták a dolgot, de aztán többször is bebizonyosodott, hogy Saru ennek ellenére milyen kompetens Csillagflotta-tiszt. Lehet, hogy nem ártott volna pár kisebb utalás korábban.

- Lorca nevükön nevezi a hídon a legénységét, így immár hivatalosan is van nevük. :)

rhys.jpg

Rhys

joann_owosekun.png

Owosekun

keyla_detmer_post_battle.jpg

Detmer

airiam.jpg

Airiam

- Cornwell szerint nincs halálbüntetés a Föderációban. Furcsa, hogy egy admirális nem hallott a General Order 7-ről, azaz a tiltott belépésről a Talos IV-re (TOS: "The Cage"). Persze lehet, hogy ez még nincs érvényben, bár az epizód eseményeitől már két év telt el.

- Ez a sok klingon kavarás nekem már kicsit zavaros. Most L'Rell meg akart lógni, vagy nem? Kol most mit szórakozik? Az elejétől fogva tudta, hogy át akarják verni, vagy később, a folyosón jött rá? És ha ott, miért nem nyírta ki L'Rellt ott helyben? És persze továbbra is ott a kérdés: L'Rell rakta a Discovery Voq-ot Tyler képében és van egy nagy terve mindenre, vagy ez csak mókás fanteória?

- Kiadtak egy promóképet, ami nem szerepelt az epizódban, valószínűleg kivágták:

dsc-108-prev-07-640x428.jpg

        Ezért már csak azért is kár, mert Culber véleménye igenis érdekes lehet Stamets állapotáról.

Értékelés:

Egy részről kaptunk egy "hagyományos" TOS-epizódot, felderítőcsapattal, hajónaplóval, új fajjal, kapcsolatfelvétellel - ez jó. Saru személyisége újabb réteggel gazdagodott (bár eleinte azt hittem, a lények "megszállták", kétségkívül erősebb volt a megoldás, hogy semmi ilyesmiről nem volt szó). Kíváncsian várom, kihatással lesz-e ez Burnhammel való kapcsolatára, hiszen az általában szabálykövető kelpián szabályt szegett: mégha nem is súlyos következményekkel, mint Burnham tette. A másik szálon folyó klingon intrikacunami viszont nekem már túl sok, és időnként kissé logikátlannak is érzem.

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr4313199241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrs Broccoli 2017.11.09. 14:39:04

számunkra annyira érthetetlen volt ez a rész, hogy visssza is kellett tekerni film közben... kár, hogy azt a promó képes részt kivágták, ránézésre jó kis nyugvó pont lehetett volna a filmban - ezek azok, amiket hiányolok a korábbi sorozatokhoz mérve.

érdekes párhuzam az Orville aktuális away team epizódja. (csak megjegyzem: nekem az nagyon tetszett.)

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2017.11.09. 15:01:57

@Mrs Broccoli: Orville-lal le vagyok maradva, de próbálom behozni. :)

Sledger · http://krikett.blog.hu/ 2017.11.09. 15:44:33

Ráadásul a félelem mellé Saru nyolcvannal tud futni :)

TNG protokollt folytatták a felderítéshez és nem voltak redshirtök. Ez nekem logikusabb mint az első részben látott kapitány+első tiszt lesugárzása.

Most akkor Ash az Voq? Voltak erre utaló jelek, de én még mindig szkeptikus vagyok.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2017.11.09. 19:25:26

1x08 Az évadközepi duplarész, a fordulópont?
L'Rell kavarást én sem értem, nagyon bénán csinálta ha komolyan gondolta, ha meg nem gondolta komolyan akkor hiába volt a színjáték, mert Kolnak csak jó indokot adott a bizalmatlanságra. Szerintem nem véletlen mutatták többször is Cornwell testét a földön, még abban is rejlhet valami turpisság.

A Pahvo-n csak nekem tűnt úgy hogy Tyler jobban megretten a kelleténél amikor Saru egy érintésből rájön hogy titkol előle valamit ?

@StarTrekker: Érdemes az Orville-t is nézni mert nagyon jó lett, TNGs. Te vagy a bloggazda, te döntesz, de szerintem érdemes volna pár poszt róla, párhuzamosan a STDvel, nem hasonlítgatni, de együtt követni.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2017.11.09. 19:56:54

@Sigismundus: Nézem az Orville-t, talán ha két részt nem láttam még. Heti posztokra vele kapcsolatban tuti nincs energiám (a szezon végén esetleg gondolkodom egy nagyobb íráson), de ha esetleg neked van kedved írkálni róla, szívesen adok rá lehetőséget.

Sir Gombóc 2017.11.09. 21:33:40

Sírok, mert ez lehetett volna jó is, a történet még csak-csak, de látványvilág nekem most már határozottan Trek idegen és itt nem a vizuális megjelenítés fejlődésére gondolok, hanem arra, hogy nem konzekvens a "történelemmel". Ebből a szempontból még a sokat szidott J.J Abrams féle filmek is jobbak, leszámítva az ott is elcseszett klingonokat.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2017.11.10. 07:26:38

@StarTrekker: Hát igen, az a fránya idő.. Hetit én sem tudnék, de ha van lehetőség, akkor küldök egy írást, eldöntöd, kirakható-e. ?

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2017.11.11. 16:51:02

@Sigismundus: persze, szívesen fogadok írásokat bárkitől. Akár olyasmiről is, amiről már volt szó, a más nézőpontok is érdekesek lehetnek. :) A startrekkerblog(kukac)gmail.com emailen várom.

VargaDávid 2017.11.13. 10:26:20

Tényleg elég TOS jellegű epizód volt.
Érdekelne, milyen a faj, ami Saru népére vadászik, mert ha Saru leveti a konstans félelmét, akkor elég tápos például egy emberhez képest.
L'Rell kavarása szerintem is zavaros. Nyilván nem akar tényleg dezertálni, de Kolt meg akarja buktatni. Szerintem Cornwell admirális amúgy nem halt meg és a két nő szabotálni fogja a klingon flottát.
Közben kezdem komolyan elhinni, hogy Tyler valójában Voq...
süti beállítások módosítása