Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Hajónapló: Discovery 1x07: Magic to Make The Sanest Man Go Mad

2017. november 01. - StarTrekker

lorca-crew-628x420.jpg

A Discovery legénysége bulizni akar, de egy jól ismert Star Trek-klisé tönkrevágja a partit. Spoileres epizódösszefoglaló.

Csillagidő: 2136.8. (Burnham naplójából) Tekintve, hogy minimum hét hónap telt el az első rész óta (ott ezer-kétszáz-valamennyi volt), elismerhetjük, hogy a csillagidő számozás igazodik a TOS-oshoz: ott ugyanis szinte minden rendszer nélkül, összevissza adták. (Csak a TNG-időszaktól kezdve használták konzekvens rendszert.)

Történet:

A Discovery legénysége partizik, amikor a hídon az érzékelők egy ritka űrbéli állatfajt érzékelnek. A fedélzetre veszik, de váratlanul előbújik belőle Harry Mudd, aki egy különleges időkristállyal felszerelkezve egy 30 perces időhurokba küldi a hajót, hogy kiderítse, mi a titka, és eladhassa a klingonoknak. A dologba ott csúszik hiba, hogy Stamets a spórás kapcsolódása révén a normál téridőn, és így az időhurkon kívül is létezik, hamarosan rájön a tervére. Sikerül beszerveznie maga mellé Burnhamet és Tylert (akiket a bulin Tilly próbál egymás felé lökdösni), velük együtt sokadszori próbálkozásra, de sikerül megakadályozni Mudd kavarását, és hajó kikerül az időhurokból. Muddot átadják a feleségének és az apósánák (ezzel lehet, hogy rosszabbul jár, mintha a klingon börtönben maradt volna). Michael és Ash viszonyt kezdenek, aminek viszont az az érdekessége, hogy az időhurokban történt első csókjukra egyikük sem emlékszik, csak Stamets...

mudd-lorca-628x420.jpg

Idegenek:

- gormagender: az űr vákuumában élő, kihalófélben levő, védett állatfaj. "Űrbálnának" is nevezik.

Csillaghajók:

- megnevezetlen csillaghajó, Harry Mudd apósának tulajdonában.

Utalások:

- A térképen ismét látni pár ismerős helyet:

dsc-107-rev-7-640x318.jpg

  • Ramatis: Riva nagykövet anyabolygója (TNG: "Loud as Whisper").
  • Omega Leonis: az Oroszlán-csillagkép része, amit Zefram Cochrane felismert a borg támadás előtt (Star Trek: First Contact). A Star Trek Into Darkness-ben a Qo'nos is errefelé található (bár a térkép szerint ez föderációs terület - de ez csak azt jelenti, hogy JJ stábja nem végezte el a házifeladatot).
  • Hromi Cluster, Gamma Hromi: itt játszódott a TNG "The Vengeance Factor" c. epizódja.
  • Beta Thoridor: szintén elhadart név a klingon polgárháborúban (TNG: "Redemption").
  • Azure Nebula: itt repült keresztül a USS Excelsior (VOY: "Flashback").
  • Barolia: egy említés szinten szereplő faj anybolygója (TNG: "Unification").
  • Regulus: többször emlegetett bolygó.
  • Paulson Nebula: itt rejtőzött el az Enterprise-D a Borg elől (TNG: "The Best of Both Worlds".
  • A térképről származó utalások ugyanakkor a térkép készítőit dícsérik, nem a sorozat íróit.

- Sárga riadó: először használják a Discoveryben. Elvileg TNG-"találmány".

- A gormagender új a Star Trekben, de nem ez az első űrbéli organizmus. Hasonlót már több epizódban is láthattunk, pl.: TOS: "The Immunity Syndrome", TNG: "Galaxy's Child", VOY: "Bliss". A TNG "Tin Man"-jében látható még embert is szállított!

- Mudd űrsisakjának antennái vannak, lehet, hogy eredetileg egy andóriaié volt.

mudd_sisak.jpg

Színfalak mögötti hülyéskedés Ted Sullivan író-producer twitteréről

- Stamets azt meséli, Culberrel az Alfa Centaurin találkoztak. Szintén sok epizódban emlegett helyszín, a Földhöz legközelebbi csillagrendszer. Zefram Cochrane is élt itt huzamosabb ideig.

- Mudd kirabolt egy betazoid bankot. Betazed Deanna Troi, Lwaxana Troi (TNG), Lon Suder (VOY) otthona. Valószínűleg ez a legkorábbi említésük, a XXIV. században már biztosan a Föderáció tagjai.

- Nem ez az első alkalom, hogy rossz kezekbe került egy időgép. Hasonló történt a TNG "Captain's Holiday", "A Matter of Time" c. részeiben, és a Star Trek (2009)-ben is, nem is beszélve a VOY és az ENT sok részéről.

- És végre találkoztunk a korábban már emlegett Stellával, akit eddig csak egyszer, android formában láttunk (TOS: "I, Mudd").

stellas.jpg

A régi Stella (android formában), és az új

A hét idézete:

"Nagyon sokféle módon fel lehet robbantani ezt a hajót. Olyan, mint egy tervezési hiba." (Mudd)

mudd-bridge-628x420.jpg

Megfigyelések:

- Az időhurok-sztorit természetesen a TNG "Cause and Effect"-jében láthattuk először.

- Az epizód címe Homérosz Iliászának angol fordításából származik. Az idézet, amely Aphrodité övében található varázsszereket sorolja fel, magyarul így szól: "volt abban szerelem, volt vágy, volt csalfa beszéd is, lágy szózat, mely a bölcs elméjét elcseni titkon." (Devecseri Gábor fordítása)

- Mudd egy random kommunikációs tisztre "random kommunikációs tiszt"-ként hivatkozik. Nem tudtam nem röhögni...

- Ez az első alkalom (ha a Kelvin-idővonalat nem számítjuk), hogy nekünk modernnek számító zenét hallgatnak a karakterek, ill. a modern pop-kultúrára tesznek utalást (a zenék a buliban).

- Hogy rabolhatott ki Mudd egy betazoid bankot? Még ha trükközik is az idővel, a betazoidok telepatikus lények, egyből kiszúrják, ha rossz szándékai vannak, nem?

- Láthatjuk a Discovery díszplakettjét:

discovery_plaque.jpg

Rajta egy idézet Galileo Galileitől: "Minden igazságot könnyű megérteni, ha már felfedezték; a cél felfedezni őket."

Értékelés:

Egy meglepően hagyományos, önálló "Star Trek"-epizód a Discovery súlyosan szerializált történetében. A sztori alapjait kétségkívül egy korábbi epizódból nyúlták, de ugyanakkor elég sok friss anyagot dobtak bele, hogy a Discovery sajátjaként hasson. Mudd karaktere annyival több humort hoz az epizódba, mint a korábbiba, hogy öröm nézni (ugyanakkor még mindig távolinak érzem az eredeti TOS-karaktertől), és számos érdekes karakterpillanatot is kapunk. Úgy látszik, Amanda nem tudott túl nagy hatással lenni Michaelra, aki így még sosem volt szerelmes, szerencsére Stamets épp ráér Kupidót játszani. Ez az első alkalom a Discoveryben, hogy a szereplőket látjuk összefogni, együtt dolgozni, minden paranoia és gyanakvás és egyéb furcsaság nélkül együttműködni. Tisztára olyanok, mint egy "megszokott" Star Trek-legénység. :)

culber-stamets-tyler-burhnam-628x420.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr8513133614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2017.11.02. 20:54:54

1x07
Eleinte nem tudtam eldönteni hogy nevetségesen gyenge a rész vagy jó és szórakoztató... Végül az utóbbi lett. Jelzem a TOS Muddos részeit egyáltalán nem láttam, nem tudom mi az ő előzménytörténete.
Ami végül a nagyon-tetszett felé billentette a mérleget, hogy nem a főszereplőt Michaelt tették meg az időhurokban utazónak, hanem Stamest.

Sir Gombóc 2017.11.02. 23:03:59

Ez a rész nem is volt rossz, szerencsére nem voltak benne azok az elcseszett klingonok. Bár nem volt túl bonyolult, de szórakoztató volt és nyomokban Star Trek-et tartalmazott.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2017.11.05. 11:08:12

Ez az! Rémlett, valahonnan a név, de nem voltam benne biztos, hogy Mudd egy TOS-os karakter reciclálva! Köszi. (TOS-ban nem vagyok annyira büfé. Egyszer megvolt a sorozat, azóta fogják a DVD-k a port.)

"Mudd egy random kommunikációs tisztre "random kommunikációs tiszt"-ként hivatkozik. Nem tudtam nem röhögni..."
+1!

Megkockáztatom, hogy eddig ez a legjobb - ööö... hogy rövidítjük a Discoveryt? DISCO? - epizód a sorozatban. De még mindig nem tudtam eldönteni, hogy szeretem-e a szériát.

Gépház figyelem: A szavazógép modulátora elhangolódott a vivőfrekvenciáról!

Mrs Broccoli 2017.11.05. 18:32:45

@Sir Gombóc: :D :D
én is örültem a klingon-mentes övezetnek.

Mrs Broccoli 2017.11.05. 18:35:36

bár már vagy kétszer elhatároztam, hogy nem nézem ezt a sorozatot tovább, mert fájdalmat okoz. de mégis nézem, mert várom azt a pillanatot, amikor egy karaktert úgymond megszeretek. a korábbi sorozatokban mindig sikerült, nagyban hozzájárult, hogy trekker lettem, talán itt is segít majd. kis hátrány az, hogy (talán a dokin kívül) mindegyik szereplő egyre irritálóbb, Burnham meg egyszerűen unalmas. :(

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2017.11.06. 19:36:05

@Mrs Broccoli: szerintem azért ne add fel! Ez a sorozat másképp működik, mint a többiek. A többiben a karakterek már az elején "kerekebbek" valamivel, itt viszont csak fokozatosan építik fel őket, és közben időnként igencsak tépázzák őket az események. Igaz, azt elismerem, így nehezebb megkedvelni is őket.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2017.11.10. 23:02:37

@Sam. Joe: Pedig Mudd karaktere két TOS és egy TAS epizódban is szerepelt. Sőt, az első Mudd-os epizód benne volt azok között, amiket első pilot-résznek, illetve második epizódnak jelöltek. Végül a sorozat harmadik epizódja lett.
süti beállítások módosítása