Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Hajónapló: Discovery 1x06: Lethe

2017. október 25. - StarTrekker

tyler-discovery-shuttle.jpg

Alakul a Tyler-Lorca brománc, Sarek bajba kerül, Lorca kihúzza a gyufát az admirálisnál. Heti hajónapló poszt. Spoiler Alert.

Csillagidő: Nem hangzik el. Tyler azt mondja, hogy "hét hónapja" vár erre, amikor klingonokra lövöldöznek Lorcával, tehát nem sok idő telhetett el az előző epizód óta.

Történet:

Útban egy béketárgyalásra két renegát klingon házzal, Sarek ellen merényletet követ el egy szélsőséges vulkáni frakció. Eszméletlenül fekszik egy csillagködben sodrodó hajóban, amit megérez Burnham a köztük levő katrikus kapcsolat révén. Lorca megengedi neki, hogy mentőakciót indítson. Burnham összekapcsolódik Sarek tudatával, és azt tapasztalja, hogy Sarek arra a napra gondol vissza, amikor a Vulkáni Expedíciós Csoport elutasította az ő felvételét. Kiderül, hogy Sareket választás elé állították, hogy melyik gyerekét vegyék fel (őt, az embert, vagy Spockot, a félvulkánit) és Sarek Spockot választotta. Spock végül ugye a Csillagflottába jelentkezett, így Sarek döntése végül is értelmetlen volt. Burnhamnek sikerül magához térítenie Sareket, aki bekapcsolja hajója jeladóját, és megmentik.

lorca-cornwell.jpg

Közben Cornwell admirális érkezik a Discoveryre, hogy megkérdőjelezze Lorca utóbbi időkben hozott döntéseit (ez a mentőakció, Burnham és Tyler felvétele, Stamets kapcsolódása a spórahajtóművel, stb.). Eleinte úgy tűnik, jól halad a dolog, de amikor egy együtt töltött éjszaka után kiderül, hogy Lorca paranoiásan viselkedik, úgy dönt, leváltja. Mivel Sarek sérülései miatt nem tud részt venni a béketárgyaláson, Lorca azt javasolja, hogy Cornwell menjen helyette. A tárgyalásról azonban kiderül, hogy csapda, és a klingonok foglyul ejtik az admirálist.

Utalások:

- Az epizód elején láthatjuk a Vulkán bolygót. (Bár nem biztos, lásd a megfigyelésekben.)

- Burnham megemlíti a Constitution-osztályú csillaghajókat, és az Enterprise-t. Ekkoriban az Enterprise kapitánya Christopher Pike.

- Nem ez az első eset, hogy szélsőséges vulkániakról hallunk. Az ENT 4. évadában a "The Forge" c. epizódjában is kavartak vulkáni fanatikusok. (Ugyanitt vitte Archer magával Surak katráját, ahogy később a TOS-filmekben McCoy Spockét.) Sőt, még a XXIV. században is előfordult ilyen vulkáni frakció, a TNG két részes "Gambit" c. epizódjában szerepeltek.

- Hasonló "biobomba"-technológiát láttunk már korábban is (VOY: "Basics", ENT: "Chosen Realm").

- Sarek vére "természetesen" zöld, bár itt most elég bénán, temperának látszik. Érdekes, hogy egy ilyen egyszerű effektet jobban meg tudtak csinálni régen.

- Több vulkánin látni a jellegzetes vulkáni szimbólumot, az IDIC-et ("infinite diversity in infinite combinations" azaz "végtelen változatosság végtelen kombinációban").

vulcanidic.jpg

IDIC szimbólum

- Láthatunk egy vulkáni lantot is. Spock, Uhura és Tuvok is játszik ezen a hangszeren.

- Találkozunk Amanda Graysonnal, Sarek feleségével és Spock anyjával (TOS: "Journey to Babel", de szerepelt a TAS-ban, a klasszikus Star Trek-filmekben és a Star Trek (2009)-ben is).

szumamanda.jpg

Amanda Grayson 2268-ban, 2286-ban, egy alternatív univerzumban, és 2249-ben.

- Vulkáni harcművészet élőben! Valószínűleg ez a már a Discoveryben is említett Suus Mahna.

- A csillagköd Yridiához közel van. Az yridiánok a TNG-ben és DS9-ban gyakran látott faj, fő jellegzetességük, hogy információkkal kereskednek.

yridian_jaglom_shrek.jpg

Egy yridián a TNG-ben

- A mentőexpedícióban használt technológia és telepátia keveréses módszer hasonlít arra, amivel Troi megtalálta a Scimitart a Star Trek: Nemezisben.

- Cornwell rosszallja, hogy Stamets "eugenikus manipulációkat" próbál ki magán. Az ilyen technológiáknak volt köszönhető Khan és társai felemelkedése, és az "Eugenikus háborúk", emiatt tiltott a génmanipuláció a Föderációban. (TOS: "Space Seed", DS9: "Doctor Bashir, I Presume")

- Nekem nem tűnt fel, de többeknek igen: a Vulkánon a háttérben látszik egy olyan landoló egység, amit a vulkániak a Star Trek: First Contact-ban is használtak (T'Plana Hath-osztály a szakértőknek). Ekkoriban ezek már minimum 200 éves lehetnek, de úgy látszik, a hegyesfülűek is imádják tisztelik az oldtimereket...

vulcan_lander.jpg

- Lorca Cornwellnek címzett "fortune favors the bold"-idézete ismerős lehet a DS9-nézőknek (DS9: "Favor the Bold"). Eredetileg ez egy latin közmondás.

Megfigyelések:

- Lethe: alvilági folyó a görög mitológiában. Az ókori hiedelmek szerint a holt lelkek azért ittak a Léthé vizéből, hogy elfeledjék világi életüket a túlvilági élet előtt.

- Szóval nem a klingonok támadták meg a Vulkáni Tudományos Akadémiát Burnham gyerekkorában, hanem fanatikus vulkániak?

- Vulkán egén két nagy kísérőbolygó látható. Vulkánnak elvileg nincs holdja (Spock ezt szó szerint kijelenti egy TOS-epizódban), bár a The Motion Pictureben is úgy látszott, hogy van, szóval ez egy ellentmondásos terület. Egy lehetséges magyarázat, hogy a nagy bolygó a Delta Vega, ami közel van a Vulkánhoz (Star Trek (2009)), a kicsi pedig annak a holdja. Vagy lehet, hogy ez nem is a Vulkán volt. De az is lehet, hogy el van szúrva ez az egész... :)

- Lorca és Tyler klingon harcolós szimulációja kissé fura. Egyrészt elvileg a TNG-ben vezették be a holodecket, másrészt viszont a TAS egyik epizódjában már szerepelt egy holografikus rekreációs szoba.

- Micsoda szerencse, hogy a kajaautomatákból nem színes kis kockák jönnek, mint régen...

poison-milk.jpg

(Nem a virágspriccelőre gondoltam, hanem a kajára) (ez egyébként egy komoly mérgezős jelenet (TOS: "Conscience of a King")

- Na, vajon a "Disco"-póló mennyi idő múlva lesz kapható a StarTrek.com webshopjában? Bocs, már most is kapható.

- Nem mutatták, de valószínűleg a Stamets kötötte rá magát a spórahajtóműre a nebulába ugráskor. Van rá egy fél mondata ("Ha az ember megszokja a tűket, már nem is annyira rossz"), és kicsit furcsán viselkedik...

- Lorca egy szemét köcsög. (Kivéve, persze, ha a teória, miszerint ez a Lorca a tüköruniverzumból származik, akkor ez teljesen oké... :-)) Ami igazán probléma, hogy Michael épp bízni kezdett benne, tisztelni kezdi, talán még kicsit apafiguraként is néz rá, és semmit sem tud Lorca valódi mibenlétéről.

- A Voq/Tyler-teória pro- és kontra is kapott érveket a héten: egyrészt volt az a tévedés a háttértörténetében és Seattle-vel kapcsolatban, másrészt nagyon szépen beilleszkedett a legénységbe. Hmm, utóbbi lehet, hogy mégsem ellenérv...

lorca-tyler-klingon1.jpg

Értékelés:

Meglepően jó, karakterépítő epizód. Burnham olyan sebezhetőségét láthatjuk, amiről eddig nem lehetett tudni. Közös jelenetei Sarekkel nagyon erősek. Mindkettejük karaktere több lett az epizód végére, bár Sarek ezt nyilván csak vulkáni módon tudja (nem) kimutatni. :-) A Tilly-Burnham kapcsolat is egyre jobban tetszik. Első alkalommal láthatunk be Lorca határozottsága mögé, és ijesztő, ami onnan sugárzik. Úgy érzem, a Discovery lassan kezd beindulni, ez az epizód karakter- és történetszinten is izgalmas volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr3413066966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.10.26. 00:38:55

Ez egy nagyon állat sorozat eddig. Kicsit szokni kell a modernségét, de ennyire erős első évedot sosem tapasztaltam ST sorozatnál.
süti beállítások módosítása