Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

A Star Trek: Az új nemzedék 10 legjobb epizódja

2017. október 20. - StarTrekker

 tng_30.jpg

Idén szeptemberben 30. születésnapját ünnepelte a Star Trek: The Next Generation (TNG), ami 1987-ben debütált, és egy új korszakot nyitott a Star Trek történetében. Egyrészt száz évvel későbbre helyezte a cselekményt, másrészt teljesen új karaktereket vezetett be. A sorozat az első két évben kissé botladozott, de a harmadik évadban rátalált saját hangjára, és hihetetlen népszerűségre tett szert. Picard, Data, Worf és a többiek éppolyan elismert figurák lettek rajongói körökben, mint az eredeti sorozat szereplői. A sorozat 7 évada ezen felül is egy új nemzedéknyi rajongót szerzett magának, és két folytatás-, ill. egy előzménysorozatot inspirált. Ebben a posztban a 10 legjobb részt gyűjtöttük össze. Ha a legjobb epizódokat akarod látni a sorozatból, ezeket feltétlenül nézd meg!

Mielőtt belekezdenénk, meg kell jegyezzem, hogy a zsűri nehéz helyzetben volt… 176 részből kellett tízet kiválasztanunk (ez még az előző cikkben, a TOS 79 részével se volt könnyű), így időnként valamilyen szempont alapján szelektálni kellett. Próbáltunk változatos epizódokat összeszedni, a hasonló sztorikból az erősebbet kiválasztani, és a kétrészes történeteket is egy epizódnak számítottuk be. Ennek ellenére saját véleményem szerint is kimaradt több olyan, nagyon magas színvonalú rész, ami biztosan megállta volna a helyét ebben a tízes listában, viszont cserébe ezt a 10 részt bátran merjük ajánlani.

10. Cause and Effect (5. évad, 18. rész. Írta: Brannon Braga. Rendezte: Jonathan Frakes.)

cause-and-effect-hd-247.jpg

A minden idők egyik legmeghökkentőbb nyitányával induló epizód (gyakorlatilag a főcím előtt teljesen megsemmisül az Enterprise!) egy csavar a már a Trekben is sokszor látott időutazás-tematikán. Brannon Braga forgatókönyve ugyanis egy időhurokba küldi az Enterprise-t, amely újra és újra a legénység halálával végződik. Az epizód nemcsak sikeresen egyensúlyozza az izgalmat, az akciót és a logikát – mindezt úgy teszi, hogy gyakorlatilag majdnem ugyanazokat a jeleneteket látjuk (kis változtatásokkal) ismétlődni, mégsem lankad a néző figyelme, mégis izgalmas tud maradni, és ezért nemcsak a scriptet és a színészeket, hanem a rendezőt is dícséret illeti. Sok időutazásos epizód volt korábban is a Star Trekben, de ez az epizód egy egészen különlegeset variál rajta. És tegyük hozzá: másfél évvel az „Idétlen időkig” előtt.

9. Tapestry (6. évad, 15. rész. Írta: Ronald D. Moore. Rendezte: Les Landau.)

tapestry-hd-298.jpg

Ebben a részben a főcím előtt „csak” egy szereplő hal meg, viszont ő maga Picard kapitány. A halál után viszont Isten (helyett?) Q várja, aki visszaküldi őt az időben, hogy megváltoztassa azt az eseményt, ami végül a halálát okozta (egy dühös nauszikán okozta sérülést, aminek köszönhetően mesterséges szívvel kell élnie). De ez a változás pillangóeffektusként egy alternatív univerzumot hoz létre, és megváltoztatja azt az embert, aki Picard lesz, felismertetve a múltbéli döntések fontosságát, legyenek azok jók, vagy rosszak. Az epizód lényegében Dickens „Karácsonyi ének”-ének vagy az „Az élet csodaszép” című film Star Trekes változata, amiben megismerhetjük Picard-t fiatal korában, megismerhetjük mi hajtja előre, és megmutatja, hogy negatív élményeink is hozzájárulnak ahhoz, hogy jobb emberek legyünk.

8. The Offspring (3. évad, 16. rész. Írta: René Echevarria. Rendezte: Jonathan Frakes.)

the-offspring.jpg

Data pinókkiószerű kutatása az emberré válás útján a sorozat egyik visszatérő témája, több epizód is foglalkozik vele. Ott van például a 2. évadbeli „The Measure of a Man”, ahol egy tárgyalóteremben vitatkoznak arról, hogy Data embernek számít-e. A „The Offspring”-ben ugyanakkor az a szép, hogy nem csak beszél a kérdésről, hanem meg is mutatja. A meglepően vicces és ugyanakkor megható epizódban Data apja nyomdokaiba lép, és készít egy androidot: így „születik” meg a lánya. Számos vidám pillanatnak lehetünk tanúi, a dolgok azonban rosszra fordulnak, és Datának a veszteséggel is szembe kell néznie. A „The Offspring” remekül hozza azt, amitől a Star Trek igazán „Star Trek”: feltesz egy morálisan fontos kérdést, és aztán végignézi, hogy a kedvenc karaktereink hogy válaszolnak rá. És az epizód végén kevés szem marad szárazon. A rész Jonathan Frakes első rendezése, és René Echevarria tévés karrierjének beindítója (az ő neve sokszor fel fog még bukkani a toplistákon).

7. Unification I-II. (5. évad, 7-8. rész. Írta: Rick Berman, Michael Piller, Jeri Taylor. Rendezte: Les Landau, Cliff Bole.)

unification-part-ii-hd-371.jpg

Más epizódokban is cameóztak karakterek az eredeti sorozatból, de talán ez a legemlékezetesebb.  Az Enterprise-t a Csillagflotta azzal bízza meg, nyomozzák ki, mit csinál a Spock a romulánok anyabolygóján, ezért Data és Picard romulánnak öltözve elvegyül a Romulus lakói között, hogy az eredeti Enterprise egykori elsőtisztjének jelenlegi „cowboy diplomata” módszereire magyarázatot találjon.  Rajongóknak ajándék ez az epizód: meglátogatjuk a korábban sosem látott Romulust, láthatjuk Data és Spock találkozását, és egy váratlan fordulattal Tasha Yar romulán lánya is felbukkan. De a mindenki által szeretett Leonard Nimoy jelentőségteljes szereplése az igazi hab a tortán, akinek jelenléte hihetetlenül erős a jeleneteiben, és Patrick Stewarttal közös dialógusai is lenyűgözőek. Nimoy eredetileg csak az ekkoriban bemutatott Star Trek VI.: A nem ismert tartomány reklámozására mondott igent a szereplésre, de a stáb kihasználta a kínálkozó lehetőséget, és az egyik legemlékezetesebb TOS-TNG találkozást hozta össze a sorozat történetében.

6. The Inner Light (5. évad, 25. rész. Írta: Morgan Grendel, Peter Allan Fields. Rendezte: Peter Lauritson.)

innerlight_hd_117.jpg

Picard eszméletét veszti, amikor eltalálja egy űrben talált ismeretlen szonda energiasugara. Másnap egy kisfaluban ébred fel, egy lassan haldokló bolygón, ahol eleinte bolondnak nézik, mert azt képzeli, hogy ő valamiféle csillaghajó kapitány. De végül szemtanúi leszünk, hogy (egy 45 perces epizódban!) leél egy életet, megöregszik, gyerekei és unokái lesznek, és élete utolsó óráiban (és a TNG történetének egyik legszívbemarkolóbb befejezésében) rádöbben, hogy ez az egész csak az űrszonda illúziója, és valójában csak pár perc telt el. Patrick Stewart élete alakítását hozza ebben az epizódban, aminek írója Hugó-díjat kapott, és a részt Emmyre is jelölték. Mindenképpen megemlítendő még Jay Chattaway csodálatos filmzenéje is, ami jelentősen hozzájárul az epizód hangulatához.

5. Qpid (4. évad, 20. rész. Írta: Randee Russell, Ira Steven Behr. Rendezte: Cliff Bole.)

qpid-hd-238.jpg

Persze a Star Trek TNG összes epizódja nem mind kőkemény dráma, számos könnyed momentumnak lehetünk tanúi, a legvidámabb epizód azonban kétségkívül ez. Picard egy korábbi epizódban megismert barátnője, Vash érkezik a hajóra, és csodálkozva tapasztalja, hogy Picard kissé diszkréten kezelte a kapcsolatukat (azaz senki nem tud róla). A kettejük között kialakuló feszültségre felfigyel az épp a fedélzetre látogató Q, aki elhatározza, hogy „segít”: és az egész legénységet visszaröpíti… a Sherwoodi erdőbe! Picardból lesz Robin Hood, akinek meg kell mentenie az ezúttal legkevésbé sem gyámoltalan Mariont a gonosz városbíró fogságából. Így hát Robin és a megszokottnál jóval szedett-vedettebb bandája harcba indul, hogy kiszabadítsák a főhős szíve hölgyét. Az űrhajókra és fézerekre számító nézők pedig igazi kardforgatós kalandok részesei lehetnek, amiben az Enterprise legénysége kétségbeesetten próbál helytállni egy számukra teljesen idegen világban, számos kacagtató pillanatot okozva ezzel. Az már csak a helyzet iróniája, hogy a színészek között egyedül Marina Sirtisnek és Gates McFaddennek volt gyakorlata vívásban, de csak a férfiakat engedték kardozni, nekik viszont palacsintasütőket kellett használniuk...

4. Darmok (5. évad, 2. rész. Írta: Phillip LaZebnik, Joe Menosky. Rendezte: Winrich Kolbe.)

darmok-hd-234.jpg

Picard kapitány egy rejtélyes bolygón reked, ahol arra kényszerül, hogy összedolgozzon egy idegen lénnyel, ha túl akarják élni egy halálos szörny támadását. Azonban a közös munka kissé problematikusnak bizonyul: ugyanis ez az idegen faj csak egy különösen komplex nyelvet beszél, ami történeteken és metaforákon alapul. Ezt az epizódot szoktam ajánlani azoknak, akik csak most kezdtek érdeklődni a Star Trek iránt, mert bemutatja, miről is szól a Trek valójában: idegen életformák és a velük való kommunikáció kutatásáról, békés viszonyban maradni akkor is, ha épp nem túl jók az esélyek, és arról, hogy milyen fontos lehet a csapatmunka egy krízishelyzet megoldásában. A Darmok megmutatja azt is, hogy két teljesen eltérő kultúra között is lehet hidat építeni, még akkor is, ha eleinte úgy tűnik, súlyos kommunikációs problémák állnak ennek útjában.

3. The Best of Both Worlds I-II. (3. évad, 26. rész és 4. évad, 1.rész. Írta: Michael Piller. Rendezte: Cliff Bole.)

the_best_of_both_worlds_part1_hd_533.jpg

A félelmetes kibernetikus faj, a Borg támadást indít a Föderáció ellen, amit még maga Picard kapitány sem tud megállítani: a Borg elrabolja és asszimilálja őt Locutussá, a Borg Kollektíva vezetőjévé. Riker kénytelen előlépni kapitánnyá, és lehetséges, hogy Picardot is meg kell ölnie, ha meg akarja menteni az emberiséget... Ezzel az epizóddal a TNG végleg megmutatta, hogy helye van a popkultúrában, és az eredeti sorozatnak is méltó követője lehet. Akkoriban szinte elképzelhetetlen volt, hogy egy főszereplővel ilyen súlyos dolgok történjenek, hogy ennyire veszélybe kerüljön. Bár a legnagyobb akciójelenetet (a csatát Wolf 359-nél) nem láthatjuk, az epizódban így is van annyi feszültség és izgalom, ami a mai napig a székéhez szögezi a nézőt. A Borg sosem volt ennél ridegebb, és kegyetlenebb fenyegetés, mint ebben a részben.  Az epizód nem várt pszichológiai összetettséget is biztosított Picard karakterének, amire több későbbi epizód (mint például a rögtön utána következő „Family”), illetve a Star Trek: First Contact című film is támaszkodott később (utóbbit a legerősebb TNG-filmnek tartják azóta is).

2. Yesterday’s Enterprise (3. évad, 15. rész. Írta: Trent Christopher Ganino & Eric A. Stillwell, Ira Steven Behr & Richard Manning & Hans Beimler & Ronald D. Moore. Rendezte: David Carson)

yesterdays_enterprise_hd_050.jpg

Egyike a legnagyobb scifi történeteknek, amit valaha elmeséltek tévében.  Egy téridőszakadás miatt megváltozik a realitás, és az Enterprise egy hadihajóvá válik egy valóságban, amiben a Föderáció hadban áll a Klingon Birodalommal. Egyedül Guinan érzi, hogy nincs rendben valami. Egy nagyon erős morális dilemmának is szemtanúi lehetünk: Picard visszaküldje az interdimenzionális utazókat a saját idejükbe (és a biztos halálba), hogy megváltoztassanak egy történelmi incidenst, vagy tartsa őket magánál, remélve, hogy a háborúban a klingonokkal ez nekik kedvez majd?  Az Enterprise-C legénységének önfeláldozó döntése csak még drámaibb lesz, amikor Tasha Yar is csatlakozik hozzájuk, akinek halála az első évadban olyan értelmetlen volt, itt viszont lenyűgözően hősiesen búcsúzik. Vagy lehet, hogy mégsem... hiszen a csavaros forgatókönyvnek köszönhetően az Enterprise legénysége a későbbi részekben egy újabb nemezissel gazdagodik majd.

1. All Good Things… (7. évad, 25-26. rész, sorozatfinálé. Írta: Ronald D. Moore & Brannon Braga. Rendezte: Winrich Kolbe.)

allgoodthings1428.jpg

Minden idők egyik legjobb tévés sorozatfináléjában a múlt, a jelen, és a jövő keveredik, amikor Picard három különböző időperiódus között ugrál: az első, a Farpointos küldetés, a jelen, és 25 évnyire a jövő között, ahol már egy csomó változás következett be kedvenc karaktereink életében. Mindennek a tetejében felbukkan a nagyhatalmú Q is, aki felfedi, hogy minden, ami eddig történt, ehhez a pillanathoz vezetett.  7 évnyi kalandot összefoglalni nem egyszerű feladat, de Moore és Braga, az epizód írói (akik közben fél kézzel már az első TNG-film scriptjét írták) összehozzák, és megadják mindazt a scifi jóságot, amit a sorozat hű rajongói már megszoktak, plusz látványos akciókat, és ami a legfontosabb: szívet.

 

ussenterprise_ncc1701-d-1024x573.jpg

 

Kimaradt kedvenc epizódod a listából? Van epizód, aminek helye lenne a Top10-ben? Írd meg kommentben!

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr10013014600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.10.21. 12:19:25

Ezek tényleg jó részek!
:)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2017.10.21. 12:41:24

Q-tól mint karaktertől én alapvetően agybajt kapok, ezért nem szeretem a Q-s részeket - bár John De Lancie lubickol a szerepben. szóval nem rajta múlik. Ezzel együtt a Qpid az visitva röhögős, főleg ez a jelenet:
www.youtube.com/watch?v=OSNA6-atuDE

Az "Inner Light" szerintem az egyik legjobb sci-fi sorozat epizód amit valaha leforgattak, zseniális úgy ahogy van. Szellemiségében hasonló a "Who watches the watchers?", az is nagyon jól sikerült rész, szerintem az is kiemelésre méltó a legjobb részek közt.

Nekem még nagy kedvencem a Lower Decks, mindig is érdekelt hogy milyen lehet az élet a Csillagflottában, ha nem vagy főtiszt - már persze azon túl, hogy Kirk idejében még az ment, hogy "Feláldozható zászlós másszon fel arra a sziklára!" 8-)

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2017.10.21. 14:16:21

@Sam. Joe: Q tényleg fura, egyike Roddenberry nagyon furcsa ötleteinek. Az a zseniális benne, hogy John De Lancie mit mindent kihoz belőle. Az első egy-két felbukkanásakor nagyon utáltam én is, de azt hiszem, abban a részben fordult át számomra a dolog, amikor elvették tőle az erejét. Igaz, visszakapta, de onnantól kezdve nem volt annyira antipatikus.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2017.10.21. 14:20:11

@StarTrekker: Egy vegytiszta, sci-fi crossgender anakronizmussal tudom megvilágítani, hogy érzek Q karaktere iránt - biztos vagyok benne, hogy érteni fogod: Számomra Q, a Star Trek Yar-Yar Binkse. 8-)

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2017.10.21. 14:23:58

@Sam. Joe: Értem. :D :D :D

De szerintem ha John deLancie játszotta volna Jar-Jar Binkset, egészen másképp alakultak volna dolgok. :D

Mrs Broccoli 2017.10.21. 20:52:48

The Inner Light - megemlítendő, hogy Patrick Stewart valódi fia játsza Picard epizódbeli fiát :)

Unification nekem a legnagyobb kedvenc, leginkább azért, mert a 3 legkedvesebb (érzelmekkel nehezen megbirkózó) karakterem játszik benne együtt. ennél a résznél írják ki Roddenberry halálát.

szeretném még megemlíteni azt az epizódot, mely Picard (és persze az őt megformáló SirPatStew) talán legerősebb beszédét hallhatjuk: The Drumhead. a másik kedvencem (szorosan az Unification mellett).

VargaDávid 2017.11.03. 20:03:18

Persze ízlés kérdése, de nekem egy 10 legjobb epizód listába nem fér bele a "Qpid". A "The Drumhead" viszont nem hiányozhat nálam. Vagy ha humoros epizódot kellene választanom, a "Captain's Holiday", ami pont a "Qpid" úgymond előzménye, lenne az én favoritom. Ezt leszámítva egyetértek a listával.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2017.11.05. 10:52:25

@StarTrekker: Nézd, én már azelőtt azt mondogattam, mielőtt a Disney megvette volna az SW franchise-t, - és erre tanúim is vannak, tisztelt bíróság - hogy "szerintem Yar-Yar a Disney selejtraktárából startolhatott rövidzárlattal". Menthetetlen, kész.

Gépház, figyelem! Képtelen vagyok az RSS Feed olvasómat ráhangolni a blog frekvenciájára! Valakinek valami tippje? Más blog.hu-s oldalakkal nincs probléma.

@Mrs Broccoli: Szép trivia pillanat Daniel Stewart megemlítése, pacsi!

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2017.11.06. 19:31:47

Ketten is mondtátok már a "The Drumhead"-et, nekem annyira nem volt emlékezetes, de azt hiszem, megyek, és megnézem újból, most már ilyen szemmel. :)

Valezius 2018.03.05. 23:13:23

Az első helyezettel egyetértek. Az utolsó rész a sorozat legjobb epizódja és méltó lezárása.

Amúgy az én listámmal alig vannak köszönő viszonyban ezek a részek.
Cause and Effect és Qpid
Nem férne bele a top10-be semmiképp. A Qpid talán a top100-ba se :D

Tapestry, The Offspring, Darmok
Nem rosszak, de nem ezek jutnak elsőként eszembe.

Chain of Command és Redemption mindenképp rajta van a listámon.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2018.03.11. 10:29:43

@Valezius: Hát, kinek mi, ugye.
Én ezt a listát a kezdőknek szántam, próbáltam változatos hangulatú és stílusú epizódokat beletenni.

Így kimaradt a Chain of Command is, amit kissé durvának ítéltem, nemcsak a "Hány fényt látsz?"-jelenet miatt, de Jellico figurája is eltér egy kissé a szokásos Csillagflotta-kapitány sémájától.
Azért megnéznék egy sorozatot (vagy legalábbis egy hosszabb sztoriszálat) az ő főszereplésével, remélhetőleg nem hoznák ki, hogy a tüköruniverzumból származik... :D

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2018.03.14. 18:50:45

Kibújt belőlem a szentimentális, ezért muszáj vagyok a TNG-ről szóló utolsó posthoz bekommentelni Stephen Hawking halála kapcsán:

Azért ahhoz mennyire durván menő arcnak kell lennie egy elméleti atomfizikusnak, hogy PÍ napkor - harmadik hó tizennegyedikén, nem mellékesen Albert Einstein szülinapja - hagyja itt az árnyékvilágot?!

Oké, hogy az egyik legokosabb ember volt az emberiség történelmében, de hogy annyira közvetlen legyen hogy a TNG-n (Descent) egy rahedli sorozatban (Simpsons, Futurama, The Big Bang Theory - a hang is ér) bukkanjon fel saját magát alakítva, nem kevés öniróniáról tanúbizonyságot téve... Hú!

Egy kicsit szürkébb és szomorúbb hely lett ez a világ.

Zak McKracken 2023.02.14. 01:33:01

Néhány megjegyzés: Bár nyilván nehéz volt kiválasztani a 10 epizódot, az én 10-es (nyilván szubjektív) listámon a bevezető rész (Encounter at Farpoint) is szerepelt volna.
A 10. helyezettet (Cause and Effect) nem másfél évvel, "csak" tíz és fél hónappal mutatták be az "Idétlen időkig" előtt.
Ami a Darmokot illeti, valóban remek epizód, de én nem ezt ajánlanám olyannak, aki nem ismeri a Star Treket, hiszen valószínűleg nem értené, hogy kik a szereplők és mit keresnek ott. Inkább azt javasolnám, hogy előbb nézzen meg néhány részt az eredeti sorozatból, illetve Az új nemzedék pilotját. Szerintem csak ezután van értelme jobban belemélyedni a Star Trek világába.
Bár a tüköruniverzum nem szerepel a TNG-ben, érdekes, hogy a Yesterday’s Enterprise alternatív idővonalában a Csillagflotta tisztjei hasonló övet és tőrt viselnek a derekukon, mint odaát.
Ami Q-t illeti, szerintem egy bosszantó, de időnként szórakoztató figura, mindenképpen sokkal feljebb áll Jar-Jar Binksnél.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2023.02.16. 11:19:06

@Zak McKracken:
Groundhog Day release date: February 12, 1993
TNG: Cause and Effect air date: 23 March 1992
...szóval az epizód írása kb. másfél évvel az Idétlen időkig bemutatója előtt lehetett. Bár az időpontnak csak annyi jelentősége van, hogy a TNG írói nem onnan vették az ötletet. Azóta meg már lassan annyi időhurkos film van lassan, hogy külön műfajnak kéne számítani. :-)

A Darmokot én nagyon szeretem, külön posztot is írtam róla, miért gondolom így (a "Honnan tudjam nekem való-e a Star Trek?" ki is van tűzve, jobb oldalt), de abban is van logika, amit te mondasz. Bár mondjuk én a Farpointos epizódot nem tartom annyira jól sikerültnek. Túl lassú, és nagyon látszik, hogy a Q-s subplotot utólag írták bele. És Q karaktere sem az igazi még. Legalábbis én jobban szeretem a későbbi, humorosabb változatát.

Zak McKracken 2023.02.19. 23:14:34

@StarTrekker:
Mivel az "Idétlen időkig"-et 1992 tavaszán forgatták, nyilván a film forgatókönyve is előbb született meg. Végül is, az időkülönbség nem annyira lényeges. Ugyanakkor a Cause and Effect hivatalos magyar címe, lehet, hogy Véges végtelen, viszont az epizód elején azt mondják be, hogy Ok és okozat (vagyis az eredeti címet használják a magyar szinkronos változatban).
Ami a pilotot illeti, be kellett mutatniuk az új legénységet, nyilván ez több időt igényelt, de én nem éreztem lassúnak. Q-t pedig megfelelő kihívásnak tartottam a bevezető rész számára.
süti beállítások módosítása