Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Hajónapló: Discovery 1x04: The Butcher's Knife Cares Not for the Lamb's Cry

2017. október 10. - StarTrekker

burnham-tardigrade-scans.jpg

Ebben a részben jobban szemügyre vesszük a "cicust" (ami nem is cicus), ismét kavarnak a klingonok (az se kutya), és kapunk egy iszonyat hosszú epizódcímet (nehéz a blogger élete). Black Alert! Spoiler-drive ON!

Csillagidő: nincs megadva, de újra elhangzik, hogy hat hónap telt el a Kettőscsillagi csata óta (1x02). Szóval 2256 november van (feltéve, hogy a klingonok is a földi hónapokban számolnak...).

Történet:
Lorca megbízza Burnhamet a Glennen talált lény vizsgálatával, hogy fegyvert lehessen csinálni belőle. A Csillagflotta a Discoveryt a Corvan II bányászkolónia védelmére küldi, amit megtámadtak a klingonok. (A kolónia stratégiai fontosságú, mert fontos dilítiumforrás.) Stamets ellenzi, hogy ilyen nagy ugrást csináljanak a spóra-hajtóművel, mint kiderül, egész jogosan, mert bekapcsolás után majdnem belerohannak egy csillagba. Lorca leküldi Landryt a kutatólaborba, hogy kordában tartsa Burnham munkáját, de amikor a biztonsági főnök el akarja kábítani a lényt, hogy levágja az agyarát, az elmenekül, és megöli Landryt. Burnham egy spóratartállyal lenyugtatja, amivel felfedezi reakcióját az ugrásra, és a szimbiotikus kapcsolatát a spórákkal. Stamets és Burnham letranszportálják a gépházba, ahol összekapcsolódik a hajtóművel, és kikalkulálja a navigációs adatokat, így a Discovery oda tud ugrani, és meg tudja menteni a kolóniát.

Ezalatt T'Kuvma zászlóshajója a csata óta sodródik az űrben. Voq és L'Rell áttranszportálnak a Shenzhou maradványaira, hogy megszerezzenek egy dilítiumprocesszort alkatrésznek. Visszatérve azonban kiderül, hogy egy klingon parancsnok, Kol fellázította Voq legénységét, és a Shenzhou maradványaira száműzik. Kisvártatva azonban megjelenik L'Rell, és közli vele, hogy ők ketten is meg tudják nyerni a háborút, de ehhez Voqnak áldozatot kell hoznia...

lrell.jpg

Idegenek:

- a "cicus" egy nagyra nőtt medveállatka, ami valamiféle szimbiózisban él a spórákkal. Nem tudjuk, hogy lett ekkora.

Utalások:

- Voq ellenállást emleget az asszimilációval szemben, amivel nyilván nem a borgra utal, de egy Trek-rajongó nem tudja nem érezni az áthallást. Egyébként Michael Eddington, az áruló Csillagflotta-tiszt is hasonlókat mond a DS9 "For the Cause" című részében.

- L'Rell a Mo'Kai-házból származik. A házról a Voyager "The Killing Game" c. részében hallhattunk, a klingonná változtatott Janeway is ennek a háznak volt a tagja.

- Kol a Kor-ház tagja. Kor a visszatérő klingon karakterek egyike (TOS: "Errand of Mercy", TAS: "The Time Trap", DS9: "Blood Oath", "Sword of Kahless", "Once More Unto the Breach"). Ami egy szép vonás az íróktól, hogy Kol elitista hangokat hangoztat, lenézi T'Kuvmát, mert nem tagja a klingon "arisztokráciának", és olyanokat is befogad, mint Voq - Kor ugyanígy ellenezte a DS9-ban Martok magas rangra emelését, származása miatt.

kor_2375.jpg

Kor a Deep Space Nine-ban

- A Corvan II kolóniát a TNG "New Ground" című részében emlegették, onnan származtak a kihalásveszélyben lévő kis állatkák, amelyeket Worf fiának mutogattak az iskolában.

- A klingon transzportersugár vörös, ahogy korábban is.

- Lorca Stametset a Wright testvérekhez, Elon Muskhoz és Zefram Cochrane-hez hasonlítja. Cochrane a térhajtómű feltalálója, aki a Star Trek: First Contactban és a TOS "Metamorphosis" című részében szerepelt. Musk ugye a Tesla Motors és a SpaceX milliárdos alapítója, Wrighték pedig a repülőgép feltalálói. Az egyik testvér pedig egy másik scifi-sorozat címében is domborít. :)

- Lorca raktárában látszik egy felboncolt tribbli (szegény...) és egy horta is.

- Voq olyan gravitációs csizmában lép a Shenzhoura, amilyet a Star Trek VI-ban is láthattunk.

- A dilítium kristályok a térhajtőművek üzemanyagai.

- Megemlítették a tellaritákat.

- Giorgiou 2202-ben született, és 2220-2224 között járt a Csillagflotta Akadémiára. Ugyanazt a "Legion of Honor"-kitüntetést kapta, mint Scotty (TOS: "Court Martial") és Data (TNG: "The Measure of a Man"). Burnham 2226-ban született és 2245-49 között járt a Vulkáni Tudományos Akadémiára. Neki is van ilyen kitüntetése, vagyis annak vulkáni megfelelője, pont mint Spocknak (TOS: "Court Martial").

- Georgiou holografikus üzenete emlékeztetett Tasha Yar búcsúüzenetére a TNG: "Skin of Evil"-ben.

- Korábbi részben is szerepelt, de itt is megemlítik: a klingonok T'Kuvma jeladóját "Kahless Csillagának" nevezik. Ez valószínűleg Kahless utolsó szavainak legendájából származik, ami a TNG "Rightful Heir" című részében hangzik el, ahol Kahless azt mondja népének, "egy távoli fénypontban" keressék. A TNG-érában a klingonok ennek a Boreth-apátság anyacsillagát tekintik.

Megfigyelések:

- A "The Butcher's Knife Cares Not for the Lamb's Cry" a második leghosszabb epizódcím a "For the World is Hollow and I Have Touched the Sky" óta.

discovery-bridge.jpg

- "A mészáros kése nem törődik a bárány sírásával." - A bárány nyilván a medveállatka, a mészáros pedig a Discovery legénysége. Az állatkának láthatóan nem pozitív élmény, amit a gépházban művelnek vele, és ez úgy látszik csak Burnhamnek tűnik fel.

- Egy erőszakos lényről kiderül, hogy nem egy "szörnyeteg", hanem csak önmagát védelmezi, és voltaképpen segíthet a hajó dilemmájának megoldásában - ez egy visszatérő Star Trek-toposz, amire a TOS "Devil in the Dark"-ja ugrik be először.

- A klingonok megették Georgiout? Uhh... (Bár, a mostani, félelmetes klingonokhoz illik.)

- A kolónia segélyhívásával először kapunk bepillantást abba, hogy milyen súlyos is ez a háború (az előző részben bedobott szám is erre utalt, de azért szvsz az elég személytelen volt), ami némi magyarázatot adhat a Discovery legénységének megkeseredettségére. (Akkor viszont kicsit írói hiba, hogy korábban ezt nem hangsúlyozták nekünk.)

- Szomorúan vettem tudomásul Zaphod (Beeblebrox?) halálhírét...

- A "Fekete riadó" ezek szerint a spórahajtómű bekapcsolására figyelmeztet, eddig azt hittem, a fal felé kell fordulni, és aludni. :-)

- Ez itt... mi a túró? (És hogy veszi fel az egyenruhafelsőjét?) :D

whatisthat2.jpg

A hét idézete:

"A homloklebenyt túlértékelik. Csak az emlékeket és az érzelmeket tartalmazza. Teljesen szükségtelen." (Stamets)

Értékelés:

Az állatkás szálnak köszönhetően az eddigi "legtrekkesebb" epizód, bár ezzel a navigátoros dologgal egyben a Dűnét is idézzük. A "cicus" egyben egyértelműen Burnham allegóriája is, sorsuk érdekes párhuzamokat mutat, és egyiküket sem lehet megítélni az első benyomás alapján. Lorca a legdurvább kapitány, akit a Trekben valaha láttunk: szemrebbenés nélkül hazudik az admirálisnak, hogy harcba indulhasson, és kegyetlenül manipulálja a legénységét, ha szükségét érzi (a jelenet, amiben kiküldi a hajórádióra a segélykérést, hátborzongató). Picard sem ült le kártyázni az embereivel, de Lorca ezt egészen extrém szintekig emeli. A hihetetlen nyomásnak köszönhető talán Landry bekattanása is, akinek halála meglepő, de a karakter nem nagyon fog hiányozni. Legalábbis nekem nem, de viszont ezzel Lorca talán egyetlen szövetségesét vesztette el, és egyetlen katona maradt a nörd bárányok hajóján.

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr3112947073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sledger · http://krikett.blog.hu/ 2017.10.11. 08:46:53

Szegény Landry, azt hittem tovább húzza két epizódnál. Egy kicsit a medúzaiak is beugrottak, ők is a navigáció miatt voltak fontosak. Musk egyébként huszonéves volt, amikor Khan megpattant a Földről :)

Érdekes, ahogy a klingon szál bonyolódik. Kiváncsi vagyok, mit jelent majd a "lose everything" Voq számára.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2017.10.11. 13:20:17

@Sledger: hát, van egy elmélet, miszerint nem volt véletlen, hogy a szereposztás bejelentések idején egy színészt előbb klingonnak, aztán Csillagflotta-tisztnek jelentettek be...

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2017.10.12. 19:46:17

1x04

Engem elsőre meglepett a biztonsági főnöknő gyors halála és kiírása, aztán eszembe jutott hogy ez Star Trek, de már a modern új sorozatkészítési elvek szerint való, amibe belefér egy ilyen.

Összességében tetszik továbbra is, csak a főszereplőnő kifejezéstelen arccal maga elé nézésével kellene valamit kezdeni. Mert hogy még a végrendeletkor sem ejt egy könnyet sem, amikor csak maga van jelen, az azért túlzás, hiába vulkáni neveltetésű, azért ember.
süti beállítások módosítása