Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Elindult a Discovery! Gondolatok az első két részről

2017. szeptember 30. - StarTrekker

burnham_poster.jpg

Belegondolni is ijesztő, de több, mint 25 éve követem figyelemmel a Star Trek-sorozatokat. Amikor 2005-ben az utolsó Star Trek-sorozat megszégyenülve távozott tévéképernyőről, azt hittem ennyi volt, vége – és az igazat megvallva, lehet, hogy nem is bántam volna. A sorozat már évek óta fáradt volt, sem a Voyager, sem az Enterprise (bár időnként voltak bennük jó felvillanások) nem tudta hozni azt a színvonalat, amit a korábbi sorozatok. Kaptunk ugyan három filmet, de ezekben is csak korábbi karaktereket és történeteket melegítettek fel, és ezekről sem mondható el, hogy a határokat különösebben feszegették volna.

A Discoverynél is voltak rossz előjelek: a sokadszori halasztgatások, Bryan Fuller showrunner idő előtti távozása – mégis úgy tűnik, sikerült újra izgalmat lehelni a franchise-ba. Lapozás után spoilerekkel folytatom.

Az első két rész után véleményem alapvetően pozitív, bár meg kell jegyezni, ez a két óra voltaképpen még mindig csak bevezetés, a sorozat „normál” menete még nem kezdődött el, de látok olyan jeleket, olyan lehetőségeket, amelyek régen nem látott bizakodásra adnak okot.

burnham-shenzhou-transporter.jpg

Az egyik dolog, amin az utóbbi sorozatok elvéreztek, az például a karakterek mélysége és szerethetősége volt.  Michael Burnham karaktere egy izgalmas háttérsztorit villantott fel: egy ember, akit a vulkániak neveltek fel. Sarekkel való kapcsolata is érdekesnek látszik: a mentor-tanítvány viszony nagyon jól áll nekik, és kicsit meg vagyok könnyebbülve, hogy a pletykák, miszerint ő Spocknak testvére/féltestvére lenne, nem váltak be (ezt már túlzásnak éreztem volna). A vulkáni háttértörténetre és erre a kapcsolatra valószínűleg visszatérünk majd, ebben nagy lehetőségeket érzek. (Vajon mennyire van tele Zachary Quinto naptárja és/vagy bankszámlája mostanában?)

dougjones_ltsaru_stdsc.jpg

Szintén várható, hogy foglalkoznak majd Saruval való kapcsolatával: kettejük rövid dominanciaharca a tudományos konzol felett az epizód egyetlen vicces jelenete volt. Róla még nem kaptunk annyi infót, mint Michaelről, csak annyit, hogy egy olyan kettős faj tagja, ami vadászokból és prédákból áll, és ő  préda, emiatt különös érzékekkel rendelkezik. (A Deep Space Nine egyik korai epizódjában volt egy hasonló figura, Tosk, ha emlékszik valaki.)

georgiou-burnham-desert.jpg

Szintén meg kell emlékeznünk Philippa Georgiou kapitányról. Burnham és a kapitány közös dinamikája nagyon tetszett, nagyon sajnálom, hogy a második rész végén búcsúznunk kellett tőle – reménykedtem benne, hogy visszatérő szereplő lesz.  Maga a karakter is megkapó, az első pillanattól kezdve kérdés nélkül indokoltnak érzed parancsnoki rangját (ugye az eredeti sorozat idején még női elsőtisztről se nagyon lehetett szó, éveknek kellett eltelnie egy Janeway kapitányig). Érdekes adalék, hogy a sorozat kezdetekor Burnham már hetedik éve szolgál alatta, és egy rövid flashbackben visszatekinthetünk Michael első „munkanapjára” is: és bizony a „két” Burnham között akkora különbség látszik, mint mondjuk Kira esetében a Deep Space Nine eleje és vége között. Szívből remélem, hogy erre a kiesett időszakra is lesznek még visszatekintések.

georgiou-burnham-first-day-shenzhou.jpg

Ami világosan látszik, hogy ebben a sorozatban más lesz: az a konfliktusok és feszültségek kezelése. Gene Roddenberry szigorúan tiltotta, hogy a főszereplők között konfliktusok legyenek, kis híján őrületbe kergetve ezzel a sorozatok íróit. A DS9-ban próbáltak lépéseket tenni, hogy a főszereplők között feszültség és konfliktus legyen, és a Voyagert is kifejezetten ilyen alaphelyzettel indították, de aztán valamiért visszakoztak ettől.  A Discovery második részének végén Burnhamet ugyanolyan helyzetben találjuk, mint mondjuk Tom Parist a Voyager elején, börtönben ül. A részvégi előzetesből azonban úgy sejthetjük, hogy Parisszel ellentében Burnhamnek igen komolyan szembe kell néznie tettei következményeivel. Úgy tűnik, ezt a problémát nem oldják meg olyan gyorsan, mint eddig szokásban volt a Star Trek-sorozatokban – nyilván a Trek szelleméből adódóan előbb-utóbb helyrerázódnak a dolgok, de ezúttal ez hosszabb ideig fog tartani.

Alapvetően rajongó vagyok, de nem mehetek el a negatívumok mellett sem.

Azt gondolom, főszereplőkre nem illik túl sok maszkot tenni: a mimikára egy színésznek mindig szüksége van. Nem tudom, Doug Jones mennyire jó színész, de ennyi maszk alatt nem biztos, hogy meg fogjuk tudni.

tkuvma-sarcophagus-funeral.jpg

Többek között ezért nem örülök a klingonok újragondolásának sem.  Igaz, a klingonok megjelenése eddig sem volt konzisztens (lásd pl. Worf hadnagyot, aki a TNG minden évadában kicsit másképp nézett ki), aminek „in-universe” magyarázatával eddig is vért sikerült izzadni, de a mostani változat minden eddigitől eltérő. Nyilván kicsit más lenne a helyzet, ha lenne egy-két régi típusú klingon is  a Nagytanácsban, de nagyon úgy tűnt, ott is mindenki „gyíkember”. Az új design annyira elterelte a figyelmemet, hogy alig tudtam figyelni a feliratokra, hogy megértsem mit is mondanak (egyesek szerint különös akcentussal, de ez már a Star Trek nördség olyan mély területe, amibe inkább ne merüljünk bele). És ezek a klingonok NAGYON sokat beszéltek. Klingonul. Ennek ellenére vezetőjüket nem éreztem eléggé karizmatikusnak, pedig valakinek, aki az éppen széthúzó birodalmat egyesíteni kívánja, nagyon is annak kéne lennie. Kérdés, hogy a színészi játékból mennyit vett le a brutális maszk. Érzésem szerint sajnos sokat. Kár, pedig a „Maradj Klingon!”-jelszavas „mozgalom” szintén potenciális sztoriötleteket rejt.

star-trek-discovery-upfront2017-trailer-030.jpg

A hologramos kommunikációra szintén haragszom.  A sokkal később játszódó Deep Space Nine egyik epizódjában volt ugyan hasonló eszköz, de hangsúlyozottan csak „kísérleti” jelleggel, és tekintve, hogy utána eltűnt,  feltételezhetően nem vált be. Most pedig vagy száz évvel korábban járunk, és mindennapos használatú eszköznek tűnik. Persze, nyilván sok minden technológia változott otthoni környezetünkben és manapság Kirk kapitány kommunikátora is ósdi cuccnak tűnik, és ma a „holotelefon” olyan scifi, mint Kirk mobilja annó, de akkor is soknak érzem. Pláne azután a DS9 rész után (és hogy a hologram-Sarek ráül az asztalra, arról nem is beszéltünk).

Még nálam is „durvább” trekkerek még biztosan csomó apróságot fel tudnak sorolni, ami zavaró, vagy melléfogásnak tűnik, de ezek engem kevésbé zavarnak. Úgy gondolom, a sorozat vizualitásában, megjelenítésében akkora változás/fejlesztés történt, mint annó az eredeti sorozat és az „Új nemzedék” között. Az nyilván nem volt várható, hogy a ’60-as évek vizualitását visszahozzák, de a Shenzhou díszleteiben, vagy az egyenruhákban én az Enterprise-éra továbbfejlesztését érzem. És ez végül is nem rossz.

uss_shenzou_bridge.jpg

12 év telt el a legutolsó tévés Star Trek-epizód óta. Azóta jócskán megváltozott a tévés látkép: teljesen átírták az olyan sorozatok, mint a Sopranos, a 24, a Lost, vagyhogy közelebbit mondjak, a Battlestar Galactica. Úgy gondolom, és azt remélem, hogy az új Star Trek ebben a környezetben is képes helyt állni, tud jelentőset mondani, meg tud újulni és el fog jutni oda, ahol Star Trek-sorozat még nem járt ezelőtt.

NocadLee

 

fc_launch.jpg

Az epizódhoz kapcsolódó geekposzt: Hajónapló 1x01-02. (Érdekességek, megfigyelések, amik csak egy Star Trek-rajongónak tűnhetnek fel.)

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr6012908240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrs Broccoli 2017.09.30. 14:06:45

én azok közé zartozom, akiket nem zavar, ha filmnézés előtt elszpojlerezik a sztorit. ha jó a fil, úgyis le fog kötni, mintha először látnám - és ha tényleg jó, rááldozom az időmet, hogy többször is megnézzem. épp ezért bégigolvasom a kritikákat annak ellenére, hogy még nem láttam a DIS-t. kialakul bennem egy kép, amire majd én is megfogalmazhatom a kritikámat.

anno úgy lettem mára már idültnek mondható trekker, hogy a kritikusok "rábeszéltek". és úgy megtetszett, hogy nem fogott már rajtam a negatív komment. vannak - úgy érzem - hozzám hasonló felfogású trekkerek, akiknek kifejezetten adok a véleményére. majd film után szavazok :)

2017.10.01. 09:50:17

Tele van röhejes dolgokkal. Logikátlan. OK, egy startrek univerzumból kb nem lehet többet kihozni. Mint a csillagok haborúja frencsájz. Ezeket közel sem lehet scifinek nevezni. Ezek gyerekes fantasy filmek, röhelyes "életszerûtlen" technológiákkal. Az ember csak a fejét fogja filmnézés közben, zéró science...
OK, gondolom a fanoknak élvezetes, biztos van egy fajta nosztalgiafaktor a dologban...? Bár a régi startrekek is bûn rosszak voltak, a SciFi mûfaj megcsúfolása...
Bocs, de ez már rég ért bennem :) Bosszant a rosszra pazarolt pénz... :)

2017.10.01. 09:54:00

Ja, meg csata közben miért robbannak fel a számítógépes terminálok nagy szikraesõket szórva? Meg rázkódik az egész díszlet mint egy traktor...hihetetlen röhejes :)

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2017.10.01. 17:46:11

@[HPhD]Blokkolnam: Lehet, hogy szerinted bűn rossz, de mi vagyunk egy páran, akik szeretjük. :)
Neked mi a jó scifi?

2017.10.01. 17:56:04

Könyvben pl a Hyperion Cantos. Filmben egész jó volt az Interstellar, látszódott rajta hogy fizikusok is közreműködtek a készítésében. Nem rossz az Expanse sorozat, bár vannak erős hiányosságok a könyvekhez képest. Pl a power suit-ok filmbeli megvalósítása igen gagyi :) De nem rossz, nagyon tetszik hogy csak bolygóközi utazásig jutott a civilizáció, és hagyományos fegyverzet szerepel benne. Nincsenek olyan vicces dolgok, mint "fotontorpedók", stb :) Ha egy scifiben túl kevés a "sci", akkor csak röhejessé válik...

meow? 2017.10.02. 01:01:42

Mondhatjuk, hogy Trek fan vagyok, az Original Seriestol kezdve mindent lattam, ami mozogkep es Trek. Ennek ellenere - vagy inkabb e miatt -, ezeket veltem idegesitonek:
- 20 perc klingon beszed - nagyon jo, de valthattak volna angolra 2-3 mondat utan, nem vett volna el a tortenetbol, es nem kellett volna a fulemet ujrahangolni. Ezen felul 'rva unalmas is volt.
- En ertem ,hogy egyszerubb, hogy ismert karakterek kotik ossze a kulonfele sorozatokat cameo szinten, de most komolyan a Vulcanon ket ember van, akinek mindenkihez koze van? Mar megint Sarek?
- Idegesito zenek, azt hiszem a Beasti Boys nem epp ide illo
- A tortenet fele magasztos Klingon maszlag, a masik fele meg Chuck Norris akcio, lehetne valami kozeput

Nalam 5/10 eddig :(

Sir Gombóc 2017.10.02. 01:02:22

Eddig a "The Orville" sokkal inkább Star Trek...

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2017.10.02. 09:37:47

@[HPhD]Blokkolnam: az Expanse-sorozatban nekem a színészek egy része tűnik gyenge láncszemnek. Viszont a sorozat hatására belekezdtem a könyvekbe, és hát egész más világ tényleg. :)

Röhej/nem röhej: szerintem a scifiben (is) elsősorban a karakterek, meg a történet a fontos, amit el akarsz mesélni, az már írói kérdés, hogy ehhez fénykardot használsz, szónikus csavarhúzót, trikordert, vagy varázslatot. Én is szoktam azon röhögni, hogy mindig felrobbannak a konzolok, vagy mindig ugyanaz a gerenda esik le a plafonról, ha szétlövik a hajót, vagy nincs biztonsági öv... :) De ezeket el kell engedni, nem ez lenne a lényeg.

2017.10.02. 10:13:16

@StarTrekker: Ezt sokszor hallom, hogy "elsősorban a karakterek meg a történet a fontos,...". Nyilvánvaló hogy fontos, de ha röhejes a díszlet, a technológia stb, akkor számomra élvezhetetlen a film/sorozat. Illetve kedvelem az ilyeneket komédia műfajban, pl a Star Trek vagy Star Wars világa kiválóan alkalmas paródiák készítésére, ahogy sok ilyet lehet is találni :)

Csak mondok egy példát. Az "artwork", a díszlet, fegyverek járművek űrhajók megjelenítése. Nézd meg a District 9. című filmet. Olyan hihetetlen szuper és "életszagú" az idegen technológiák megjelenítése, hogy csak na :) Na most nézz meg egy random StarTrek részt. Kifestett színészek hiper tiszta steril űrhajóbelsőkben, és olyan az artwork hogy az nem cool hanem röhejes. Funkciótlan eszközök, funkciótlan járművek. Egy bábjáték komolyan...Ott van még a klingonok "kardja". Nem kell ahhoz harcművésznek lenni, hogy ránézésre is egy hülye használhatatlan fegyvert lásson a jóember, ami max arra alkalmas hogy a humanoid testalkatú kezelőjét sebezze meg. Egy klingon egy katana ellen vicces filmrészlet lenne...

Nem azt mondom hogy minden egyes elemében tudományosan akkurátus legyen egy scifi filmmű, de azért legyen már meg az arányok. StarTrek: 1% sci 99% fi...

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2017.10.02. 10:56:12

District 9 nekem is bejött, ott tényleg idegenek az idegen technológiák.

A Star Trek világa lehet, hogy szerinted röhejes, meg funkciótlan, de valaki ezt alaposan átgondolta. Az egyik stábtag, Michael Okuda konkrétan Tech Manualokat írt és adott ki, amiket betartanak. Általában. :-)
A klingon fegyvert (gondolom a bat'leth-re gondolsz) Dan Curry tervezte, akinek harcművészeti háttere is van. Több különböző távolkeleti fegyvert ötvözött össze benne, mint pl. ezt:
en.wikipedia.org/wiki/Deer_Horn_Knives
De nincs ezzel semmi gond, ha neked a Star Trek nem jön be, én például a posztapokaliptikus disztópiákat nem bírom elviselni, pedig a lányom folyton ilyenekkel traktál. :)

2017.10.02. 15:22:31

@StarTrekker: egyetértek! Unalmas lenne a világ ha mindenkinek ugyanaz lenne az ízlése :)
süti beállítások módosítása