Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Hajónapló: Discovery 1x01: The Vulcan Hello, 1x02: Battle at the Binary Stars

2017. szeptember 29. - StarTrekker

georgiou-burnham-sarcophagus-ship-phasers.jpg

Rendes epizódkritika is jön, de ez itt egy geekposzt. Milyen utalásokat lát és milyen megfigyeléseket tehet egy Star Trek-rajongó a Discovery első két részében? Vigyázat, NÖRD-birodalom!
Értelemszerűen SPOILERES bejegyzés, csak az lapozzon, aki a megfelelő Csillagflotta-felhatalmazással rendelkezik...

Csillagidő: 1207.3 (2256. május 11.)

Történet:

A USS Shenzhou egy megsérült műholdat vizsgál egy bináris csillagrendszerben a föderációs űr szélén, amikor felfigyelnek egy ismeretlen tárgyra, ami elrejtőzik a szenzoraik elől. Michael Burnham első tiszt önként jelentkezik, hogy közelebbről megvizsgálja a tárgyat, és egy ősi űrjárművet talál, aminek a felszínén megtámadja egy klingon. Amikor Burnham megpróbál elmenekülni, véletlenül megöli. A halott klingon katonát, a „Fáklyahordozót” eltemetik a klingonok, és helyére a számkivetett, ház nélküli klingont, Voq-ot választják. A klingonok ezután felfedik álcázott hajójukat. Vezetőjük, T’Kuvma arról prédikál követőinek, hogy a Föderáció megpróbálja majd elvenni egyéniségüket és kultúrájukat, de ő majd be fog teljesíteni egy ősi próféciát, és egyesíteni fogja a 24 nagy klingon házat, éppúgy, mint annak idején Kahless tette. Voq aktiválja a jelet, amivel hívójelet ad le a klingon házaknak. Burnham kétségbeesetten próbálja megakadályozni a háborút, és mentora, Sarek tanácsára azt javasolja, hogy ők lőjenek rá először a klingonokra (a vulkániak azt tapasztalták, hogy a klingonok csak az erőből értenek, és így sikerült egyezségre jutni velük), de ezt kapitánya nem engedi. Burnham erre erőszakkal megpróbál tüzet nyitni, de megakadályozzák, és letartóztatják.

georgiou-burnham-ready-room.jpg

T’Kuvma meggyőzi a klingon vezetőket, hogy győzelemre vezetheti őket a Föderáció ellen. Közben megérkezik a Shenzhou erősítése. Georgiou felajánlja, hogy rendezzék békésen a helyzetet, de a klingonok egyből tüzet nyitnak. Megérkezik Anderson Csillagflotta Admirális, és ő is békét ajánl a klingonoknak, de a hajóját megtámadja egy másik álcázott klingon hajó. Anderson önmegsemmisíti a hajóját, magával víve a támadóját is. A Csillagflotta visszavonul, a klingonok pedig elkezdik begyűjteni a halottaikat. A Shenzhou romjaiban Burnham elmenekül a cellájából, miután telepatikus kapcsolatban beszélt Sarekkel (és lyukat beszélt a számítógép hasába). Sikerül meggyőznie Georgiout, hogy ejtsék foglyul T’Kuvmát, mert ha megölnék, mártír lenne belőle. Egy klingon holttesttel fotontorpedót juttatnak a klingon hajóra elterelésként, miközben ketten felszivárognak a hajóra. A terv azonban dugába dől: Burnhamet megtámadja Voq, Georgiou megpróbálja elfogni T’Kuvmát, de a klingon megöli. Burnham rálő T’Kuvmára, aki szintén meghal, nem sokkal később Saru visszatranszportálja a Shenzhoura. Voq megesküszik rá, hogy T’Kuvma öröksége élni fog. Burnhamet megfosztják rangjától és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélik lázadásért.

Idegenek:

- kreposzkulánok: sivatagban élő bogárszerű faj, tojásokkal szaporodik.

- kelpiánok: kettős faj, ami vadászokból és prédákból áll. A prédáknak az állandó vadászat miatt különleges érzékeik alakultak ki, és megérzik a „halált”. Első képviselője: Saru.

- klingonok: nem újak, de úgy átalakították őket, mintha újak lennének.

Csillaghajók: USS Shenzhou (NCC-1227, Walker-osztály) (sérült), USS Clarke (megsemmisült), USS Shran, USS T’Plana-Hath, USS Kerala, USS Sue, USS Ride, USS Earhart, USS Dana, USS Edison, USS Yeager (megsemmisült), USS Europa (megsemmisült).

47:  - a csatában egy helyen elhangzik, hogy a Shenzhou pajzsai 47%-on állnak.

Utalások:

- a főcím végén Alexander Courage jellegzetes fanfárjait hallhatjuk az eredeti sorozat főcímzenéjéből.

- klingon kultúra: Qo’nos, bat’leth, klingon halálüvöltés, Sto-vo-kor. Kahlesst konkrétan megemlítik, a Klingon Nagytanácsot pedig láthatjuk is. A klingonok természetesen "autentikus" klingont beszélnek.

- Egyes számú Általános Parancs (General Order Number One): az Elsődleges (azaz a be-nem avatkozási) irányelv hivatalos neve.

- Flashbackben láthatjuk Burnhamet egy vulkáni iskolában. Az iskolai tanulófülkék megegyeznek a Star Trek (2009)-ben látottakkal.

trek09_vulcanlearningpod.jpg

Ifjú Spock az iskolában (Star Trek (2009))

- Burnham mentora a vulkáni Sarek. Ő természetesen Spock apja, föderációs nagykövet. Számos TOS-, TAS- és TNG-epizódban, valamint a mozifilmekben láthattuk.

sarek.jpg

Sarek a TNG-ben

- A Shenzhou „Vörös Riadó”-grafikája nagyon hasonlít a TOS-filmekben látottakra.

- A Shenzhou „fáziságyúkkal” van felszerelve, ami az Enterprise-érában látott fegyvertípus. Később megjegyzik, hogy a hajó „nagyon öreg”.

- T’Kuvma jobb keze, a Voq nevű klingon fehérbőrű. Lehetséges, hogy ez a karakter az „Albínó” (DS9: „Blood Oath”), akinek a nevét nem tudtuk?

the_albino.jpg

Az "Albínó"

- H’atoria kolónia (Sarek szerint egy vulkáni-klingon összetűzés helyszíne) kormányzója volt (lesz) Worf a TNG „All Good Things…”-ben látott alternatív jövőben. A csata „240 éve” történt, tehát 2016-ban.

- T’Kuvma szerinti legutoljára a klingonok és a föderáció a Donatu V-nél kerültek szembe. Ezt a csatát említették a TOS „The Trouble with Tribbles” c. epizódjában.

- T’Kuvma felsorolja az „ellenséges” fajokat: emberek, vulkániak, tellariták, andóriaiak. Ők alapították a Föderációt, 2161-ben.

- Hajónevek híres emberekről: Earhart:  Amelia Aerhart, a nyomtalanul eltűnt pilóta (lásd még: VOY: „The 37s”), Ride: Sally Ride, amerikai asztronauta, Yeager: Chuck Yeager, tesztpilóta, aki először lépte át a hangsebességet, Edison: Thomas Edison, feltaláló.

- USS Shran: Shran a Star Trek: Enterprise visszatérő andóriai karaktere.

shran_2154.jpg

Shran - Jeffrey Combs számos Trek-szerepe közül az egyik

- USS T’Plana-Hath: a vulkáni filozófia „matrónája” (Star Trek IV., ENT: „The Forge”). Szintén róla nevezték el a vulkáni leszállóegységet a Star Trek: First Contact-ban.

- Gamma Hydra: a sorozatokban többször emlegetett bolygó (pl. TOS: „The Deadly Years”).

- A Klingon Nagytanács egyik tagja a D’Ghor-ház (DS9: „The House of Quark”).

- Georgiou kapitány irodájában állítólag látható egy Chateau Picard címkéjű üveg bor, a jövőben megszületendő Picard kapitány családjának borászatából. Legalábbis a TVGuide szerint, én nem találom. (Valaki?)

- Ugyanitt érdekes a könyvespolc tartalma: minden könyv egy TOS-epizódról kapta a címét, ami a kontinuitás súlyos megsértése. ;-)

georgiou-books.jpeg

Megfigyelések:

- A pontos dátumot megnevezik az epizódban: 2256-ot írunk, azaz 9 évvel járunk Kirk kapitány ötéves küldetése előtt. A USS Enterprise parancsnoka ekkor Christopher Pike. A "The Cage" eseményei két évvel ezelőtt történtek.

- Elhangzik, hogy száz éve nem volt komoly kapcsolat a klingonokkkal. A 2156-os dátum egyezni tűnik az Enterprise 4. évadával, amiben a klingon augment vírusos incidens történt (ENT: „Affliction”, „Divergence”), ami oka lehet a klingonok izolációjának.

- Klingonok újragondolva: nincs megmagyarázva. Lehet, hogy később lesz rá magyarázat, de lehet, hogy csak esztétikai változtatás. Nem örülök.

- Holografikus kommunikáció: ellentmondásban a DS9-ban látottakkal.

klingon_death_ritual.jpg

- Úgy tűnik, változtak a klingon temetkezési szokások? (Mármint, hogy vannak?) Először a TNG: „Heart of Glory” c. epizódjában láthattunk ilyesmit, ahol Worf azt mondta, hogy a rituálé után a klingonokat nem érdekli a holttest, mert „az csak egy üres váz”. Ez látszólag ellentmond a kánonnak, viszont a Star Trek IV-ben, Spock memóriatesztjében az egyik ábra, amit mutatnak, a „klingon mumifikációs hieroglifa”, amiről nem hangzik el bővebb magyarázat. A script szerint a „Zanxthkolt-dinasztia” korából származik.

klingon_mummification_glyph.jpg

Még egy utalás a Voyager „Emanations” c. részében hangzik el, amikor Chakotay arra utal, hogy a klingon anyabolygón olyan régészeti leleteket találtak, amik ellentmondanak annak, hogy a klingonoknak ne lettek volna régebben temetkezési szokásai (sajnos a mondatot nem fejezi be). Az biztos, hogy a régi uralkodót, Molort mumifikálták, ezt a TNG „Firstborn” című részében említik. Nem tudom, mekkora nördség egy írótól három ilyen apróságból felépíteni a dolgot, de az biztos, hogy nem kicsi.

- A Netflix nézői az epizódokat "eredeti" klingon feliratokkal is követhetik.

klingon_netflix.jpg

Vajon a Qo'noS-on elérhető a Netflix?

- A hídon az állomáshelyekbe még mindig túl sok robbanóanyag van beépítve…

- Először hangzott el dialógusban a „worker bee” neve. A cuccot a The Motion Picture óta számtalanszor láthattuk már, de megnevezve sosem volt, csak könyves háttéranyagokban, illetve a név egyszer látszott egy monitoron.

- Giorgiou és Burnham ketten mennek át egy ellenséges klingon hajóra. Hol vannak a vörösinges biztonságiak?

- Nagyon furcsa az a rendezői döntés, hogy a Csillagflotta bíróságát nem látjuk rendesen. Az egész jelenet úgy van bevilágítva, hogy a tagok arctalannak tűnnek.

- Egy elmélet szerint Voq egy a klingonok közé beépült romulán ügynök. Ez megmagyarázná, hogy miért nincs családja (senki fia), és miért lett a klingonoknak „véletlenül” álcázóberendezésük, ami a Trek-mitológia szerint romulán találmány. De persze ez csak egy teória. Az is lehet, hogy ez az álcázó csak egy kezdetleges technológia még.

- Hol a Discovery?

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr2012910605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sledger · http://krikett.blog.hu/ 2017.09.29. 18:38:12

11:15 körül van látszik először, amikor a távcsőből nézik az ismeretlen tárgyat, 12:10 körül megint, de megmondom őszintén én nem láttam a feliratot, csak az üveget.
süti beállítások módosítása