Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

25 híres vendégszereplő a Star Trekben

2017. szeptember 15. - StarTrekker

star-trek-banner_orig.jpgKedvenc univerzumunk 5 sorozata és 13 mozifilmje valami elképesztő mennyiségű vendégszereplőt vonultat fel. Néhány ezek közül elég ismert volt eleve, néhányra pedig csak ezután talált rá a hírnév. Voltak, akik eleve a sorozat rajongói voltak, megveszekedett trekkerek, akik alig várták, hogy bekerülhessenek, és voltak, akik csak később döbbentek rá, hová is csöppentek. Íme a 25 leghíresebb vendégszereplő a Star Trekben!

Whoopi Goldberg

whoopie_goldberg.jpg

Persze, muszáj vele kezdeni. Whoopi az eredeti sorozat nagy rajongója, és amikor hírét vette, hogy indul az Új nemzedék (és barátját, LeVar Burtont még castingolták is az egyik szerepre) többször is megkereste a producereket, hogy szerepet szeretne. De mindenki azt hitte, viccel, se Roddenberry, se Berman nem vették komolyan, hogy egy frissen Oscar-jelölt színésznő egy tévésorozatban szeretne szerepelni (a '80-as évek közepén járunk, ugye). Végül személyesen hívta fel Gene Roddenberryt, aki a második évadtól szerepeltette a hajó bárjának házigazdájaként. Guinan többtucat TNG-epizódban és két nagyfilmben is feltűnt.

Whoopi több interjúban is elmondta, hogy gyerekkorában Nichelle Nichols és Uhura inspirálta arra, hogy színésznő legyen. A családi legendárium szerint, amikor meglátta a tévében az eredeti sorozatot, kirohant anyjához azzal a felkiáltással, hogy: "Anya, egy fekete néni van a tévében, és nem szolgáló!!!"

Mae Jemison

maejamison.jpg

Mae Jemison az első amerikai fekete női űrhajós, akit szintén Uhura példája indított el ezen az úton. 1992-ben repült az Endeavour űrsikló fedélzetén. 1993-ban pedig LeVar Burton, aki épp a TNG "Second Chances" című epizódját rendezte, felkérte egy apró szerepre. És hogy Mae napja még boldogabb legyen, Nichelle Nichols személyesen is meglátogatta a forgatáson.

II. Abdullah, Jordánia királya

king-abdullah.jpg

Ha az apukád Jordánia királya, könnyen kibulizhat neked egy epizódszerepet a Star Trek Voyagerben. Így került az ekkor még csak herceg Abdullah bin al-Hussein az „Investigations” c. epizódba, aki egy díszletlátogatásnak is örült volna, de amerikai tanácsadója egy cameót is intézett neki. Szöveges szerepet sajnos nem kaphatott, mert nem tagja a színész szakszervezetnek. A herceg állítólag nagyon kedves és közvetlen volt, még egy partyt is szervezett a stábnak, Robert Picardót és Ethan Phillipset pedig még Jordániába is meghívta (utóbbi el is ment). 1999-ben királlyá koronázták. Jelenleg ő a fő befektetője a másfél milliárd dolláros Red Sea Astrarium nevű szórakoztatóparknak, amiben (minő véletlen!) Star Trek-részleg is lesz majd, ha egyszer elkészül.

Jason Alexander

jason-alexander_orig.jpg

A Seinfeld című sorozat egyik főszereplője. Híres Star Trek-rajongásáról, hosszú ideig könyörgött egy szerepért, de mindig embereket akartak vele játszatni, pedig ő idegent akart, hatalmas maszkban. A dolog végül a Voyager „Think Tank” c. epizódjában jött össze, Kurros alien is volt, meg a maszkja is jó nagy. Alexander nagy TOS-rajongó, és ezt kollégái is tudják, nem véletlenül kérték fel az „Ultimate Trek: Star Trek’s Greatest Moments” című tv-special vezetésére, ahol szinte tökéletesen parodizálta Kirk kapitányt. És persze a Comedy Central William Shatner Roastjából sem maradhatott ki…

John Rhys-Davies

john_rhys-davies.jpg

Leginkább az Indiana Jones-filmekből ismerhetjük, ő volt Sallah, Indy egyik segítője. Másik híres szerepe Gimli, a Gyűrűk ura-trilógiából. Több, mint 30 évnyi karrier állt mögötte, amikor megkapta Leonardo daVinci szerepét a Star Trek Voyagerben ("Concerning Flight", "Scorpion"). Fia állítólag azt mondta neki ezután: "Apa, ha a Star Trekben játszol, akkor már tényleg befutottál!"

Terry O’Quinn

terry-o-quinn.jpg

Egy „valahol már láttam”-típusú arc. Valamiért előszeretettel osztják rá a magas rangú katonatisztek szerepeit, ilyen figurákat játszott a West Wingben, az NCIS-ben, a JAG-ben, az Alias-ban, Chris Carter rövid életű Harsh Realmjében, de szerepelt az X-aktákban és a Milleniumban is. Legismertebb szerepe azonban minden bizonnyal a Lost „kopaszembere”, Locke. A Star Trek TNG utolsó évadában, a „The Pegasus” című részben nem meglepő módon egy admirálist játszott.

Stephen Hawking

stephen-hawking_orig.jpg

Stephen Hawking egyedülálló kuriózum a listán. Ő az egyetlen, aki önmagát alakította. Vagyis önmaga hologramját… A TNG „Descent” című részében Data pókert játszik a holofedélzeten híres fizikusokkal: Newton, Einstein és Hawking ülnek az asztalnál. (Na, vajon ki nyert?)

Hawking egyébként, amikor megmutatták neki a díszleteket, hosszasan időzött a gépházban, és a térhajtóműre mutatva közölte, hogy: „Azon dolgozom.”

Kim Cattrall

kim-cattrall_orig.jpg

Kim Cattrall még mielőtt a Szex és New Yorkkal befutott volna, random szőke nőket játszott olyan filmekben, mint a Rendőrakadémia és az Őrült Stone – a Patkány éve. A Star Trek VI: A nem ismert tartományban Valeris hadnagy szerepe e kettőnél azért komolyabb volt. A karakter eredetileg az előző filmekből ismert Saavik lett volna, de a színésznő kérésére megváltoztatták ezt. Valeris és Spock viszonya elvileg tanár-tanítvány kapcsolat lett volna, de a vásznon azért ennél jóval több jött le (mint a színészek nyilatkozataiból kiderült, ez nagyon is szándékos volt), de mivel a filmben a karakter áruló lett, ezt kifejteni nem nagyon lehetett, mindenesetre egy érdekes vibrálást kaptak a kettejüket ábrázoló jelenetek. És persze semmiképp sem elfelejtendő a film vége felé kettejük tudategyesítése, ami egyszerűen hátborzongató.

Kelsey Grammar

kelsey-grammer_orig.jpg

A Cheersből és a Frasier című sorozatokból (utóbbi nálunk „A dumagép” címen ment) ismert pszichiátert játszó színész egy nyúlfarknyi szerepben látható a TNG „Cause and Effect” című epizódjában, a 90 évre egy időhurokban rekedt USS Bozeman csillaghajó kapitányaként (akinek a történtek után egészen biztosan pszichiáterhez kellett járnia). Morgan Bateson kapitányt sajnos többé nem láttuk (könyvekben azért szerepelt párban), de a Bozemant többször is megemlítik itt-ott: a TNG „All Good Things…” című sorozatfináléjában, a Generations és a First Contact című filmekben. A Frasiert egyébként szintén a Paramount stúdióiban forgatták, szóval a színésznek nem kellett messzire mennie a beugráshoz.

Kirstie Alley

kirstie-alley_orig.jpg

Szintén a Cheers című sorozatból érkezett színésznő, nálunk alighanem a Nicsak, ki beszél!-ből jobban ismert. A Star Trek II-ben Saavik szerepében nyújtott emlékezetes alakítást. Ez volt az első szerepe. Sajnos a későbbi filmekben már nem ő játszotta a karaktert. Állítólag a Paramount is kevesebb pénzt ajánlott neki, és bejött egy tévésorozatos ajánlat is.

Christian Slater

christian-slater_orig.jpg

Christian Slater egyike az igazi Star Trek-rajongó mozisztároknak, de ez még önmagában nem lett volna elég egy cameoszerephez. Az is kellett, hogy anyukája, Mary Jo Slater legyen a Star Trek VI casting directora, akinek sikerült kibumliznia a USS Excelsior éjszakai műszakjának névtelen kommunikációs tisztjének szerepét. Ilyenek ezek az anyukák.

Tom Morello

tom-morello_orig.jpg

Morello a Rage Against the Machine és az Audioslave nevű rockegyüttesek gitárosa. Ő egy kicsit ravaszabban csinálta: először meghívta Garrett Wangot, hogy vendégszerepeljen a Rage Against the Machine egyik klipjében. Aztán amikor megtudta, hogy Rick Berman Star Trek-producer fia az együttes nagy rajongója, felhívta, és kért egy szerepet a Star Trek: Insurrectionben. Így lett ő az egyik brutális maszkkal borított son’a. Sajnos a filmben a sok vágás miatt alig látszik, ezért Berman visszahívta egy Voyager-epizódba is, de már maszk nélkül. A „Good Shepherd” című epizódban csillagflotta-tisztként látható, és meg is szólal, útba igazítja Janeway kapitányt a 16-os tárgyaló felé. Mind ő, mind Berman utólag roppant elégedetten nyilatkozott a dologról.

Christopher Lloyd

christopher-lloyd_orig.jpg

A Dokit a „Vissza a jövőbe”-filmekből aligha kell bemutatni. De mielőtt azt a szerepet megkapta volna, a Star Trek III-ban a klingon Kruge parancsnokot játszotta, aki fontos szerepet játszott a cselekmény alakításában (mindenféle időutazás nélkül - bár, mondjuk később Kirkék az ő "járművével" időutaznak a Star Trek IV-ben gyakorlatilag). És volt egy „cuki” klingon monszter-kutyája is… aminél coolabb (vagy röhejesebb?) dolgot el sem lehet képzelni. (Kruge szerepére egyébként Edward James Olmos is esélyes volt.)

Teri Hatcher

teri-hatcher_orig.jpg

Teri Hatcher nevét a „Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai”-ból ismerhette meg a nagyközönség, de volt Bond-lány a „Tomorrow Never Dies”-ban, és persze nem kifelejtendő a szerepe a Született feleségekben. De még mielőtt mindezeket a szerepeket megkapta volna, transzporterkezelő volt a TNG „The Outrageous Okona” című epizódjában, ahol elcsábította a címbeli Okona. A transzportereknél a „napi bolygóközi” („Daily Planet” ;) ) szállítmányok felsugárzásáért volt felelős.

Kirsten Dunst

kirsten-dunst_orig.jpg

Manapság a reboot rebootja előtti Pókember-filmekből ismerjük, de 11 éves korában szerepelt a TNG „Dark Page” című részében, mégpedig egy telepatikus kislány, Hedril szerepében. És azt hinnéd, ez volt neki az első, de nem, ekkor már féltucat szerepen túl volt.

Ashley Judd

ashley-judd_orig.jpg

Ashley Judd színésznő hollywoodi karriere Robin Lefler zászlós szerepével indult. A TNG két epizódjában szerepelt az 5. évadban („Darmok” és a „The Game”), utóbbiban Wesley Crusher barátnőjeként nyújtott emlékezetes alakítást. Legnagyobb sajnálatomra többször nem láthattuk, bár állítólag a Nemezis egyik utólag egyébként kivágott jelenetében ő lett volna Wesley felesége. A végleges változatból azonban még Wesleyt is kivágták… A könyves univerzumban Peter David New Frontier című sorozatában Lefler a USS Excalibur műveleti tisztje, és jópár új „Lefler-törvényt” is hallhatunk, illetve, izé, olvashatunk tőle.

Seth MacFarlane

seth-macfarlane.jpg

MacFarlane-t a Family Guy megalkotójaként és számos karakterének hangjaként ismerhetjük. Szintén hírhedt Trekkie, számos Star Trek-szereplőt verbuvált be vendégszereplő-hangnak a rajzfilmsorozatába, és sikerült kiügyeskednie magának egy gépész-szerepet az Enterprise-ban, ahol két epizódban is feltűnik („The Forgotten” és „Affliction”). Nagy szerepe volt a Carl Sagan nevével fémjelzett egykori Cosmos című sorozat újjáélesztésében, de az igazán nagyot idén ősszel húzta be: a The Orville c. sorozata legalább annyira a TNG stílusát szeretné továbbvinni, mint amennyire paródia. Mindenesetre a TNG fél egykori stábja (írók, rendezők, modellezők) most nála dolgozik. Meglátjuk, mekkora sikerrel.

Sarah Silverman

sarah-silverman_orig.jpg

Sarah Silverman manapság inkább standupjairól ismert, színészi karrierjét annak idején a Saturday Night Live-ban kezdte. Első „komoly” szerepét viszont a Star Trek Voyager „Future’s End” című kétrészes epizódjában kapta. Rain Robinson csillagásza összefut a Voyager véletlenül 1996-ba, a Földre keveredett legénységével. Karaktere ugyan elég talpraesett, de azért belezúg Tom Parisbe… Viszont Tuvokot többször is „freak-o-saurus”-nak nevezi, úgyhogy a mai nagyszájú Silverman-karakternek már itt megvoltak az előjelei.

Iggy Pop

iggy-pop_orig.jpg

Rockzenész, dalszövegíró, és alkalmi színész. A DS9 „The Magnificent Ferengi” című részében láthattuk a vorta Yelgrun szerepében. A DS9 írói eredetileg a „Past Tense II”-ben a Grady nevű hobó szerepét akarták neki adni, de épp Spanyolországban koncertezett. De mivel Ira Steven Behr nagy rajongója, visszahívták három évvel később, és beküldték a ferengik közé. Ami egyébként szintén majdnem elmaradt, mert a felvétel előtt pár nappal eléggé megsérült egyik koncertjén pogózás közben, de hát ilyen egy punkrock sztár élete. A fenti kép egyébként azon ritka képek egyike, amikor van rajta ing. (De tényleg.)

Mick Fleetwood

mick-fleetwood.jpg

A Fleetwood Mac együttes dobosa. A bal oldali képen látható a szerep: az antedián méltóság a TNG „Manhunt” c. epizódjából. A brutális maszkhoz állítólag még a jellegzetes szakállát is le kellett vágni (bár nem egészen értem, minek?), de hát egy komoly Star Trek-rajongónak ez nem lehet akadály. A karakter egyébként fel akarta robbantani az Enterprise-t, ezt szintén nem sokan mondhatják el magukról. Nem ez az egyetlen Star Trekes kapcsolódása egyébként: az 1987-es The Running Man-ben ő volt az ellenállási mozgalom vezetője, és egyszer azt mondja: „Mr. Spock, öné a híd!”. (A válasz egyébként: „Ki az a Mr. Spock?”)

Dwayne "The Rock" Johnson

the-rock_orig.jpg

Az egykori pankrátor ma már szupersztárnak számít, akinek mozis karrierje a Múmia visszatérben a Skorpiókirály szerepében indult. De első színészi(?) szerepét a tévében, a Star Trek Voyager „Tsunkatse” című epizódjában kapta, ő volt a Pendari bolygó pankrátor bajnoka, ő és Hétkilenced a sz*rt is kiverték egymásból. Még a „Rock” híres szemöldökfelhúzása is megvolt a karakternek, lehetővé téve a UPN-nek, hogy tizenöt másodperces reklámszpotokkal szanaszét reklámozza az epizódot. Merthogy a pankráció akkora nagy szám, de persze lehet, hogy ez csak nekem, így európai szemmel fura.

Famke Janssen

famke-janssen.jpg

Holland, modellből lett színésznő, akit leginkább a Goldeneye című James Bond-filmből, és az X-Men-filmekből Jean Greyként ismerünk. Első szerepe? Kamala, a „tökéletes társ” a „The Perfect Mate” című TNG-epizódban. Kamala egy „empatikus metamorf” volt, aki különlegesen empatikus képességei révén úgy változtatja meg személyiségét, hogy párjának minden lehetséges igényét kielégítse. A bonyodalom abból akadt, hogy az események véletlen sorozata folytán előbb ébredt fel, mint kellene, és azt hitte, Picard kapitány a választottja. Végül aztán mégis hozzáment egy egyepizódos mellékszereplőhöz, mert a kapitánynak, ugye, nem lehet szíve...

Famke Janssen egyébként Jadzia Dax szerepére is esélyes volt a DS9-ban, de mivel a mozis karrierjére akart koncentrálni, visszautasította a szerepet. Aki esetleg modell korszakából való képekre lenne kíváncsi, ajánlom a nerdblog Bond-lányos posztját.

Bryan Singer

bryan-singer.jpg

Ha már az X-mennél tartunk: az X-men-mozifilmek rendezője egy cameoszerepben tette tiszteletét a Star Trek Nemezisben. Ugyan a hadnagy neve nem hangzik el a filmben, csupán taktikai tisztként láthatjuk az Enterprise-E fedélzetén, de a Star Trek Encyclopedia nevet is adott neki: "Kelly"-nek hívják. A Decipher-féle Star Trek kártyajáték karakterleírása azt is hozzáteszi, hogy Julian Bashirhoz hasonlóan génkezelt szuperember (vagy talán mutáns?), ami állítólag egy belsős poénból származott a forgatáson (gondolom, ezzel b*sztatták szegényt).

A szerepet Patrick Stewart révén kapta, aki ugye Professor X-et játszotta az X-men filmekben. Emberünk annyira komolyan Star Trek-rajongó, hogy az Enterprise leállítása után egy sorozattervet is készített Star Trek: Federation címmel a sorozat újjáélesztésére, de közben kiderült, hogy JJ Abrams kapja meg a lehetőséget. Na és persze, az sem véletlen ám, hogy az utóbbi X-Men filmekben a szereplők két alkalommal is Star Trek-epizódokat néztek a háttérben.

Peter Weller

peter_weller.jpg

A jó, öreg Robotzsaru nem csak a Star Trek Into Darknessben tűnt fel Marcus admirálisként, hanem 2005-ben, az Enterprise-ban is. Két részben ("Terra Prime", "Demons") játszotta egy xenofób földi mozgalom vezetőjét, John Paxtont. Nem Star Trek-, mégcsak nem is scifi-rajongó, Manny Coto producer beszélte rá a szerepre, mondván, hogy aki a Trekben szerepel, az halhatatlan lesz. Meg ígért neki még epizódrendezést is, a következő, ötödik évadban... Hát, pech.

Nem tudjuk, miért a hasonlóság Paxton és Marcus között, biztos rokonok... Paxton irodájában egyébként a vájtszemű nézők felfedezhetnek egy igen fontos kelléket (az "oszcillációs túlégetőt") Weller a Buckaroo Banzai, avagy nyomul a nyolcadik dimenzió című filmjéből, amire szintén nincs magyarázat. Mármint, ha nem számítjuk, hogy a Trek-stáb fele nagy rajongója a filmnek.

Chris Hemsworth

chris_hemsworth.jpg

Az ausztrál színész csak pár hónapja dolgozott Amerikában, amikor JJ Abrams lecsapott rá, mert egy "nagyon amerikai" arcot akart, és megbízta George Kirk szerepével a 2009-es Star Trek-filmben. Érdekesség, hogy csak az utómunkálatok során döntöttek úgy, hogy a karakter meghal, a film korai vágásaiban szerencsésen elmenekült volna. JJ megérzése a színészről helyesnek bizonyult, mert nem sokkal később a Marvel vetette ki rá a hálóját, és azóta a Marvel Mozis Univerzumában ő játssza Thort.

A 2009-es Star Trek-filmet néző trekkerek pedig egy emberként sóhajtanak fel, amikor Pike kapitány azt mondja az ifjú James T. Kirknek, hogy "Ismertem apádat, remek csillaghajó kapitány volt."..."Így, igaz, azóta már ő a villámok istene!!"

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr1812821752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mournival · http://mournival.blog.hu 2017.09.15. 16:55:26

Yelgrun nem ferengi, hanem Vorta klón. De egyébként jó kis lista.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2017.09.15. 17:17:42

@Mournival: igaz, nem azt akartam írni, amit írtam. :))) Köszi, javítottam.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2017.09.17. 08:45:58

:-D Jó, nekem is tetszik.
Terry O'Quinn " Egy „valahol már láttam”-típusú arc", igen ez baromira érdekes, én a LOSTban ismertem meg, ez lett az ő nagy szerepe, és csak később fedeztem fel (újra) a felsorolt sorozatokban, hogy ott van a hátterekben.. :-)

Sarah Silvermannal is hasonló a helyzet, előbb láttam a showműsorát a Comedy-n, meg beugrását a Törtetőkben, mint a Voyager duplarészt. És vissza kellett párszor néznem, meg a szereposztást keresgélnem, hogy jól látok-e?
süti beállítások módosítása